U Malostranské se můžete nechat zavřít do klece

19. duben 2011

Blíží se Velikonoce a snad nikdo si neumí představit tento svátek bez barvení vajíček. Málokoho ale zajímá odkud se vejce berou. Společnost pro zvířata upozorňuje na to, že naše tradice je vykoupená nezměrným utrpením slepic v klecových chovech.

Otřesná situace slepic v drůbežích chovech byla mnohokrát zmapována a videa z chovu kolují na internetu. Slepice mají, jako všechny jiné živé bytosti, základní potřeby - je hledání potravy, pohyb či stavění hnízda. Tomu všemu klece ve velkých chovech brání. Slepice namají normální pohyb, nemohou snášet vejce do hnízda, proto jsou v neustálém stresu. Bez pohybu jim slábnou kosti, trpí osteoporózou, láme se jim skelet, mají poškozené nohy.

U stanice metra Malostranská proto iniciativa uspořádala akci Zkuste si klec. Happening je součástí kampaně Slepice z klece ven. Přímo u vstupu do metra je obří klec, ve které je obří slepice - živý figurant. Slepice vypadá autenticky, chybí jí peří a z křídel čouhají kosti. Na místě jsou také aktivisté se stánky a informacemi, kteří se po skončení happeningu vydají na polské velvyslanectví. Právě Polsko žádá totiž o výjimku ze směrnice Evropské unie. Od 1. 12. by podle ní měly zaniknout klecové chovy, jak je známe nyní.

Kampaň podpořila řada osobností, které se nechaly v kleci vyfotit. Mezi nimi je například zpěvačka Anna K., herec Josef Dvořák, moderátor Marek Eben, zpěvačka Marta Kubišová či profesor Bedřich Moldan.

Alternativ chovu je přitom hned několik. Například volné umístění hejn v halách s bidýlky, systém podestýlky nebo systém volných výběhů. Nejlépe se samozřejmě mají slepice venku. Ale pomoci může i běžný spotřebitel, a to tím, že bude při nákupu vajec pořádně číst, odkud vejce pocházejí. Tam je přesně napsáno, jestli slepice trpěly v klecích nebo zda-li jsou z volného chovu či dokonce z venkova. Bio-vejce poznáte podle zeleného obalu a o něco vyšší ceny.

autor: Petr Kořínek
Spustit audio