Sloní mámy se podařilo spojit s potomky

20. duben 2011

V pavilonu slonů v ostravské zoologické zahradě došlo dnes v dopoledních hodinách k dalšímu veledůležitému kroku – ke spojení obou sloních matek Johti a Vishesh a jejich mláďat.

Přes nemalé obavy ošetřovatelů a všech pracovníků zoo proběhlo nakonec samotné spojení relativně v klidu. I když to tak chvílemi úplně nevypadalo a v jeden, naštěstí poměrně krátký okamžik, se mladá jen týden stará samička chvíli i ocitla na zemi, kam ji rozrušená a zmatená Vishesh povalila. A hluku, troubení a sloního křiku bylo v pavilonu v jednu chvíli přinejmenším tolik jako v Jurském parku! Zdaleka nejhlučněji se přitom projevoval mladý, o měsíc starší sameček. Jak Johti, tak i Vishesh se snažily schovávat své mládě pod sebe a bránit je před případným nebezpečím. Tím se potvrdilo, že i nezkušená prvorodička Vishesh svou mateřskou roli v této záležitosti zvládá. Alespoň tedy pro dnešek.

Po několika hodinách se situace uklidnila natolik , že se obě mláďata začala kontaktovat a navzájem očichávat chobotky a dokonce se několikrát uložila k odpočinku. Dvakrát již také proběhlo krmení malého samečka, během něhož byla Johti s malou samičkou na chvilku oddělena do vedlejšího výběhu, aby nebyla Vishesh z její bezprostřední blízkosti třeba neklidná.

Samička pod Johti

Při spojování matek s mláďaty byla nejstarší samice Suseela ve venkovním výběhu. Nyní už jsou opět všichni v pavilonu, Suseela pobývá ve vedlejším výběhu, kde má možnost vizuálního i fyzického kontaktu s oběma slonicemi a mláďaty. Po chvilce se začali všichni se zájmem očichávat a dotýkat choboty. Ke spojení všech tří samic však v nejbližších dnech zatím nedojde, nejprve necháme čas oběma matkám s mláďaty, aby si na podstatnou změnu v jejich režimu zvykly.

Pracovníci zoo se rozhodli pro tuto variantu spojení z několika důvodů: přítomnost zkušené matky může u Vishesh posílit jistotu v její nové životní roli, navíc Johti je matka Vishesh, takže i pevná vazba mezi matkou a dcerou může mít na další vývoj pozitivní vliv. K dřívějšímu spojení Johti s Vishesh nechtěli přistoupit, aby se nejdříve několik dní upevnil vztah mezi Johti a malou samičkou. Nicméně všechna zvířata byla v trvalém kontaktu a mohla se vzájemně dotýkat přes bezpečnostní bariéry....

Všichni spolu

Pavilon slonů zůstává i nadále pro veřejnost uzavřen. Děkujeme za pochopení!

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio