Živě z Code:Mode: Lenka Valevská, Zdenka Imreczeová, Datapolis

20. duben 2011

V přímém přenosu Modeschau z Code:Mode jsme mimo jiné přinesli rozhovory s Lenkou Valevskou a Zdenkou Imreczeovou. Kolekce Lenky Valevské Sleepwalkers je podobně jako loňská práce Zuzany Kubíčkové Cestovní oděvy inspirovaná sny a nocí. Jak jsme se ale dozvěděli, podobnost obou kolekcí je čistě náhodná. Zdenky Imreczeové jsme se ptali na aktuální výstavu Made in Villa, na které se podílela společně s Jakubem Polankou, Denisou Novou a dalšími českými návrháři.

V brněnském Uměleckoprůmyslovém muzeu je k vidění výstava, pro kterou návrháři jako Jakub Polanka, Denisa Nová nebo Zdenka Imreczeová vytvořili modely na základě inspirace architekturou známého secesního skvostu – Jurkovičovy vily. Expozice s názvem Made in Villa je přístupná až do 5. června a v rozhovoru, který jsme na Code:Mode natočili se Zdenkou Imreczeovou, se dozvíte, jak vznikala a jak se oděvním návrhářům s architektonickou inspirací pracovalo. Fotografie z instalace najdete v odkazu na web Moravské galerie níže.

Kolekce Lenky Valevské s názvem Sleepwalkers/Náměsíční citlivým způsobem zapracovává paličkované i strojově vyráběné krajky do příjemných materiálů bavlny a biohedvábí. Lenka s ní vyhrála třetí místo na loňském Expu v Šanghaji v rámci ekologické soutěže Low Carbon Area. Zajímalo nás, jak kolekce vznikala, odkud pochází použité krajky a jak Lenka vidí podobnost své kolekce s prací Zuzany Kubíčkové.

Souběžně s Code:Mode byly v Galerii NTK k vidění velmi zajímavé modely, které propojily módní tvorbu s digitálním a mediálním uměním. Nafukovací šaty proti klaustrofobii v davu, korzet chránící proti znečištěnému ovzduší, bunda, která monitoruje dostupnost wi-fi ve vašem okolí, a další. Na vernisáži výstavy, která proběhla v rámci festivalu Enter 5, natáčela reportérka Anna Mayerová. Fotografie modelů z Enter 5 od Anny Mayerové najdete na FCBK Modeschau.

odkazy:
www.valevska.com
www.zdenkaimreczeova.cz
www.moravska-galerie.cz/made-in-villa
www.codemode.cz
www.festival-enter.cz

playlist:
d’Eon – Transparency (Hippos In Tanks)
Grimes – Vanessa (Arbutus Records)
Andrea Parker – The Rocking Chair (Mo Wax)
Kauf – Relocate (uns.)
Rich Aucoin – Brian Wilson is A.L.i.V.E (uns.)
Night Angles – Aerodynamour (uns.)
Purity Ring – Lofticries (Transparent)

autor: nikamay
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.