Pomáháme chřástalům polním

21. duben 2011

Zoologická a botanická zahrada města Plzně připravila na první květnový den v areálu zahrady zajímavý program ve prospěch kampaně „Pomáháme doma“- pomáháme chřástalům polním v Plzeňském kraji.

Tentokráte se jedná o první vlastní kampaň ZOO a BZ, jejím smyslem je napomoci ochraně populaci chřástala polního v Plzeňském kraji. Program ochrany chřástala polního v Plzeňském kraji běží již více než 10 let. Plzeňská zoologická a botanická zahrada nastoupila již do rozjetého vlaku a snaží se pomoci tento projekt podporovat. Podílí se jak na monitoringu chřástalů polních na území CHKO Český les, CHKO a NP Šumava, ale také v šíření obecného povědomí mezi veřejností. Společně se členem skupiny pro výzkum chřástala polního z ČSO a zaměstnancem Krajského úřadu Plzeňského kraje odboru ochrany přírody Ing. Jiřím Vlčkem a ochránci přírody zmíněných parků se rovněž snaží o získání odpovědí na dosud nezodpovězené otázky z biologie tohoto druhu na našem území, ale také na jeho zimovištích.

Chřástal polní (Crex crex) je středně velký zástupce čeledi Rallidae, velký asi jako štíhlá koroptev. Je to přísně tažný druh, přilétá k nám ze zimovišť v rovníkové Africe asi v polovině května a odlétá zpět již v září.
Samci po příletu na hnízdiště velmi aktivně obhajují teritoria charakteristickým hlasem „krekskreks“. Během noci je jeho volání téměř nepřetržité, ve dne se ozývají pouze občas.
Samce můžeme v noci slyšet z vlhkých luk, lemů vodotečí, zarostlých pastvin, úhorů, ale někdy i z jetelišť a polí s obilím.
Ptáci netvoří trvalé páry, zde se může hovořit o promiskuitě, samice snáší 2x ročně cca 6 – 10 vajec, pokaždé s jiným samcem. Hnízdo je ukryté v husté vegetaci na zemi, inkubace vajec trvá okolo 17 dní.
Samci přestávají volat kolem poloviny července, kdy také začínají pelichat a jsou asi 10 dnů neschopni letu. V České republice je monitorováno cca 1500 – 1700 volajících samců, v Plzeňském kraji jen odhadem 90 – 100 volajících samců.

Chřástal polní je zařazen v příloze I směrnice 79/409/EHS, o ochraně volně žijících ptáků jako významný evropský druh, pro který jsou vyhlašovány tzv. ptačí oblasti, což je území zvláštní ochrany (SPA), mezi které patří i Šumava.Chřástal polní je na území ČR předmětem ochrany kromě Šumavy ještě v dalších ptačích oblastech: Boletice, Doupovské hory, Horní Vsacko, Jeseníky, Králický Sněžník, Krkonoše, Labské pískovce, Libavá a Orlické Záhoří.
Další legislativní ochranou chřástala polního v ČR je zařazení druhu mezi zvláště chráněné druhy v kategorii silně ohrožené druhy ve vyhlášce 395/1992Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o ochraně přírody a krajiny.

Co vlastně ohrožuje chřástaly polní?
- Kosení luk v době hnízdění chřástalů, vysoká pojezdová rychlost a široký záběr žacích strojů.
- Sečení lučních porostů směrem od kraje ke středům luk.
- Hlukové a světelné znečištění okolí tokanišť.
- Likvidace mokřadů a souvisejících biotopů.
- Urbanizace krajiny.
- Zemědělské monokultury, především řepkové.
- Chemizace zemědělství.
- Intenzivní pastva dobytka.
- Nárůst populace toulavých koček v krajině.
- Zalesňování pastvin a zarůstání sukcesí.
- Špatně nastavená dotační politika v zemědělství.

Úkoly a cíle kampaně
1) Shromáždit data o výskytu chřástalů polních na vybraných lokalitách metodou registrace hlasových projevů tokajících samců a kroužkováním při odchytech, sběr vzorků pro analýzu DNA.
2) Shromáždit biometrická data chovaných i odchycených ptáků v průběhu roku.
3) Porovnat sezónní dynamiku a prostorovou aktivitu druhu v závislosti na způsobech hospodaření na plochách během hnízdní sezony.
4) Vyhodnotit skladbu porostů preferovaných volajícími samci ve sledované oblasti.
5) Vyhodnotit populační dynamiku volajících samců na lokalitách s uplatňovanými agroenvironmentálními opatřeními a na pozemcích bez těchto opatření.
6) Revize navržených a užívaných dotačních titulů na plochách obsazených chřástalem polním zaznamenat do programu LPIS a ve spolupráci s AOPK navrhnout další ochranné bloky.
7) Šířit obecné povědomí o tomto málo známém ptačím druhu mezi zemědělci a širokou veřejností.
8) Shromáždit finanční hotovost pro funkčnost projektu.
9) Uskutečnit telemetrické sledování chřástalů polních.

Akce na podporu kampaně

May Day – 1. květen 2011 od 9 -17 hod. v areálu Zoologické a botanické zahrady Plzeň

Program:

Projekty Základních škol
- ZŠ a MŠ Město Touškov
- ZŠ Zbiroh
- ZŠ Husinec Praha Řež
- ZŠ Spálené Poříčí
- 26. ZŠ Plzeň – divadelní představení

Prezentace ČSOP Spálené Poříčí
Záchranářské středisko před restaurací Kiboko
Malování na obličej
Samoobslužná soutěžní stezka o ceny
Výroba netradičních triček

Noc pro chřástala – 1. květen 2011 od 19 hod. – speciální večerní prohlídka zoologické a botanické zahrady zakončená už noční ukázkou monitoringu chřástala polního na loukách před Zoologickou a botanickou zahradou.

Více informací o projektu nelaznete na stránkách plzeňské zoo zde.

autor: Zoo Plzeň
Spustit audio