Veterináři kvůli týrání odebrali farmářce z Břestku dobytek

21. duben 2011

Týrání dobytka na farmě z Břestku na Uherskohradišťsku ve čtvrtek ukončila policie. Na pokyn státní veterinární správy zvířata zabavila a převezla na školní statek ve Starém Městě. Majitelka dlouhodobě zanedbávala péči o svůj chov a s úřady odmítala spolupracovat. Už několik dní je hospitalizovaná v psychiatrické léčebně.

Žena, která neměla žádné zkušenosti s chovem dobytka, získala farmu v restituci. Záhy se ukázalo, že péči o zvířata nezvládá. Hladová zbídačená zvířata utíkala ze špatně ohrazeného areálu a hledala potravu, kde se dalo. Situace se vyhrotila loni v prosinci, kdy případ začala řešit policie a státní veterinární správa. Ta zjistila, že zvířata hladoví, místo vody pijí močku a ve stájích se kupí 15 let nevyvážený hnůj. „Došlo i několikrát k poranění zvířat, ten stav tam byl doopravdy tristní,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí uherskohradišťské radnice Květoslav Fryšták.

Město se ještě pokusí s farmářkou dohodnout na darování zvířat. Nyní musí uherskohradišťská radnice vydat rozhodnutí o zabavení o 30 kusů krav, 10 prasat a 8 ovcí. „Farmářka se může odvolat. Pokud odvolací orgán rozhodne, že náš postup byl oprávněný, pak budeme nakládat se zvířaty jak určila krajská veterinární správa. To znamená odprodej zvířat nebo jatka,“ dodal tajemník radnice v Uherském Hradišti Josef Botek:

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio