Na liberecké radnici se formuje nová koalice

21. duben 2011

Ve středu 20. dubna proběhlo na liberecké radnici první jednání Rady města od odvolání primátora Jana Korytáře. Radní řešili prý především akutní věci, a to tak, aby radnice bez problémů mohla v následujících týdnech fungovat.

Podle slov Martiny Rosenbergové, která je dočasně pověřená vedením radnice, je situace na městě po odvolání primátora už stabilizovaná a personálně je vše zajištěno.

Na jednání také radní odsunuli některé plány bývalého primátora. Červenou dostal například protikorupční výbor. Příznivci bývalého primátora Korytáře a jeho Změny pro Liberec ovšem říkají, že zrušení protikorupčního oddělení není otázkou peněz, ale jen kalkulem politiků, jak říká Martin Janata.

„Moc se mi nelíbí, co se stalo – že zrušili výběrové řízení na Agendu 21 a protikorupční oddělení. To znamená že u Agendy 21 odstřihli občany od toho, aby mohli „kecat“ do čehokoliv a protikorupční, aby nebyl žádný úřad, který by hlídal věci, které tam oni dávají dohromady. A ještě doplním, že paní Dvořáčkovou už úplně vyhodili ze soutěže na tajemníka.“ říká Janata.

Dalším velkým krokem, který Rada města včera projednala, je podle slov radního Jiřího Šolce nová směrnice o veřejných zakázkách. Má prý výběrová řízení zprůhlednit a zamezit tak manipulacím zakázek. Hovořilo se také o koaličních jednáních. Ta stále probíhají. Nadále se jedná o konceptu K18, tedy menšinové koalici. Ta bude ale zřejmě, jak se obává Jan Korytář, potřebovat podporu ODS. „Tady hrozí to, na co jsme od začátku upozorňovali, že tímto způsobem se dostane do hry místní ODS, která byla spojená se systémem, který tady roky fugoval.“ upozorňuje ex primátor Jan Korytář. Tomuto tvrzení se ale Martina Rosenbergová brání. Koalice s podporou ODS prý v Liberci rozhodně nevznikne.

Další jednání proběhne na radnici příští týden ve čtvrtek. Pokud se mezi sebou dohodnou politici a vznikne nová koalice, mohlo by dojít i na volbu nového primátora.

autor: sas
Spustit audio