Unikátní Muzeum techniky a řemesel v Kolovči plánuje rozšíření

22. duben 2011

Unikátní muzeum řemesel v Kolovči na Domažlicku připravuje rozšíření expozic. Nová přístavby by měla nabídnout dalších 100 metrů čtverečných výstavní plochy, kde najde místo i dalších deset kompletních řemeslnických dílen. V současné době nabízí muzeum padesát vybavených dílen se sedmi tisíci exponáty.

Muzeum plánuje rozšířit expozice například o zednické řemeslo nebo o dílnu hřebenáře, který kdysi vyráběl kostěné hřebeny z kravských rohů. Celkem má muzeum pět desítek kompletních řemeslných dílen, například holič, řezník, uzenář, fotograf, kožešník, kloboučník, zubař nebo knihař. Většina exponátů pochází z období mezi lety 1850 až 1950, nejstarší doložený předmět jsou věžní hodiny z roku 1720.

Původně sběratelství starých hodin v hrnčířské rodině Volfů přerostlo do nadšeného sbírání starých věcí. Ze sbírek pak vzniklo muzeum, které funguje už 16 let a má jednu z největších expozic svého druhu v České republice. Roční návštěvnost se pohybuje kolem 6 tisíc lidí.

Muzeum v Kolovči - holičství a kadeřnictví

Kolovečské muzeum je soustředěno v dílnách a přístavbách na dvoře rodinného domu. Plánovaná nová budova muzea bude stát na pozemku za muzeem a vyjde na několik set tisíc. Muzeum chce proto požádat o dotaci a pokud uspěje, novostavbu chce dokončit příští rok před hlavní sezonou.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio