22. dubna 2011

22. duben 2011

Tomáš Reindl: Omnion

Tomáše Reindla jsme dosud znali především jako renomovaného hráče na indické bubínky tabla, objevoval se na koncertech hlavně ve společnosti hudebníků z Indie, zvláště pak Amita Chatterjeeho. Ten se sice proslavil především jako spoluhráč jazzového pianisty Joe Zawinula, jehož více než deset let doprovázel na elektrickou kytaru – ale dílky svému indickému původu hraje také indickou klasickou hudbu na strunný nástroj sitar, a právě s tímto repertoárem vystupuje společně s Tomášem Reindlem.

Ten se podílel i na dalších projektech, které čerpají z hudebních kultur Východu, hraje například se skupinou Al Yaman, jejíž zpěvačka pochází z Jemenu, anebo s iránským v Praze žijícím kytaristou Shahabem Tolouie. V těchto dnech vyšlo Reindlovi sólové album Omnion, z nástrojů, které na nahrávce použil, je i kovový perkusní nástroj vyráběný ve Švýcarsku, zvaný hang.

Hang On

In Nomine Patris

Tomáš Reindl natočil své album Omnion se širokým spektrem nástrojů, mezi nimiž samozřejmě nechybí bubínky tabla, a také dechové nástroje nejrůznějšího původu, včetně australského didgeridoo i slovenské pastýřské flétny koncovky. Reindl se na svém sólovém albu představuje i jako zpěvák, a to hned v několika vokálních disciplinách, k nimž patří alikvotní zpěv, beat-box, gregoriánský chorál, i recitace rytmů.

Sanctus-Gayatri new

Benaresprit

Himalaya

Důležitou součástí nahrávek i koncertů Tomáše Reindla je technika zvaná smyčkování a vrstvení zvuků v reálném čase, tedy vytváření vícehlasých sborů, rytmických struktur či ambientních ploch přímo před zraky posluchačů.

Shiva and Shakti

Benaresprit část 2

All-IQ-o-t-E

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Tomáš Reindl

Spustit audio