Dave Douglas & Keystone: Live in Sweden

2. květen 2011

Sobota 7.5. – Euro Jazz 20:00 – 21:05: Jazz Club – Záznam koncertu z Umea Jazz Festivalu, Švédsko, 28. 10. 2005

Dave Douglas již dávno nepatří ke skupině alternativních muzikantů, které by v newyorských klubech Knitting Factory či Tonic chodila navštěvovat jen hrstka spřízněných nekonformních intelektuálů a univerzitních studentů. Z okrajových kategorií se nikdy úplně nevymanil, v 90. letech se však stal také jedním z nejrespektovanějších trumpetistů jazzového mainstreamu (lze-li pojem „hlavní proud“ u Douglase vůbec použít).

V sobotním Jazz Clubu (7. 5. ve 20:00) na Euro Jazzu si připomeneme podzim roku 2005, kdy žil Dave Douglas hlavně propagací tehdy nového elektronického projektu Keystone. Jde o odvážné multimediální spojení – Douglas složil hudební doprovod k němé komedii Fatty & Mabel Adrift (1916) polozapomenutého amerického herce a režiséra Roscoe Arbucklea. Celý film se synchronizovanou zvukovou stopou vydal v tom roce na DVD, a také na námi vysílaném koncertě kapelu doprovázel obrazový sestřih z filmu (resp. jeho první polovinu, kde hrál pětidílnou suitu k filmu Fatty & Mabel Adrift.

Jak to na koncertě asi vypadalo, nám ukáže záznam podobného multimediálního představení z téže doby (Vilnius, 2005):

Keystone jistým způsobem navazuje na desku Freak In (2003), Douglasův první pokus spojit jazzovou estetiku a svobodu improvizace s elektronickou hudbou. Ve skutečnosti jde ale o odlišný projekt. Obměněná formace (na koncertě s Douglasem Adam Benjamin - Fender Rhodes, Gene Lake – bicí, Marcus Strickland – saxofony, Brad Jones – bicí a DJ Olive) zní, řekněme, přístupněji; pracuje se více s funky rytmy a jednoduššími písničkovými motivy. Základem části skladeb je notně drum’n’ bassová rytmika, která je svírá do pevnějších, snadněji předvídatelných struktur. Už to potenciálně osloví širší publikum než Freak In.

Nicméně záznamu ze Švédska nelze upřít nepopiratelný jazzový feeling a improvizační erudici (zejména saxofonista Marcus Strickland je v tomto ohledu velmi příjemným překvapením). Jde o jeden z mnoha jazzmanských pokusů nahlédnout do světa elektronické klubové scény. Pro Douglase je přitom tento svět prý stejně nový a inspirující jako kamera pro první filmové tvůrce. Ke spojení s filmem na koncertech tehdy řekl:

02319704.jpeg

„Jistě hlavním problémem pro mě bylo skloubit improvizující kapelu s filmem a nesklouznout při tom do těžkopádnosti či statického způsobu hraní. V kolektivní improvizaci vždy rád naslouchám příspěvkům jednotlivých členů a hledám v celku jejich osobitost. To dělá jazz tak jedinečným. Chtěl jsem napsat sérii témat, která by mohla spojovat jednotlivé filmové scény, a sloužit také jako základ k další improvizaci. Právě na kvalitě témat závisí to, jak kapela bude schopna dále hrát bez potřeby vidět obraz či nějaké pokyny.“

Vedle zmiňované pětidílné suity byly vy Švédsku uvedeny dvě kompozice z první desky Keystone bez filmového doprovodu (The Real Roscoe, Mabel Normand) a jedna ve studiu dosud nezaznamenaná (Pool Sharks).

Jak říká Douglas, zvuk kapely ve Švédsku byl „špinavý a nespoutaný, ale také soustředěný, lyrický, křehký a občas jednoduše bizarní.“ Sextet ve stejném složení jsme mohli vidět i na Jazzfestu Brno (25. 4. 2007). Ostatně podívejte se na ukázku z brněnského představení:

Sobotní večer na Euro Jazz slibuje mimořádný posluchačský zážitek, který byste si neměli nechat ujít.

Dave Douglas & Keystone: Live in Sweden

Dave souhlas - trubka Marcus Strickland – saxofony Brad Jones – basa Adam Benjamin - Fender Rhodes Gene Lake - bicí DJ Olive – elektronika

02319695.jpeg

Label: Grenleaf Music, 2006 Web: www.davedouglas.com

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.