Po euforii první trhliny

21. duben 2011
Publicistika

Koaliční krize, které jsme v těchto dnech svědky, není výsadou pouze nejvyššího patra domácí politiky. Problémů s vládnutím nejsou ušetřeny ani regiony. Stačí připomenout dramatickou atmosférou provázené odvolání primátora v Liberci nebo pondělní rozpad koalice v Berouně. Mírný otřes zažilo i vládnoucí uskupení v Karlových Varech. V příspěvku Po euforii první trhliny mu věnuje pozornost Lubomír Stejskal.

Loňské volby do zastupitelstva karlovarské radnice byly bez nadsázky přelomové. Dosavadní držitelé moci, občanští a sociální demokraté, zamířili po dlouhých letech do opozice. Aby v ní vystřídali své názorové oponenty. Komunální politiky z Karlovarské občanské alternativy, hnutí Alternativa a občanské aktivisty z uskupení O co jim jde?. K nim se přidala strana TOP 09. Lidé dostali jasný důkaz, že hlasování může být nástrojem radikální změny.


Na druhou stranu skutečnost, že nesmlouvaví kritici předchozího vedení, jmenovitě nynější primátor Petr Kulhánek, jevící se jako „klidná síla“, a jeho první náměstek Jiří Kotek, osobitý individualista, se nedokázali spojit do jedné volební formace, dávala cosi tušit. Bylo jen otázkou času, kdy dojde k prvním sporům. Jeden z nejzávažnějších probublal na povrch v minulých dnech. Týkal se výběru a honorování advokátů pracujících pro magistrát jako externisté. Náměstek Kotek veřejně kritizoval údajný fakt, že žádný z právníků nebyl vybrán transparentně. Figuruje mezi nimi i Milan Kindl, známý z plagiátorské aféry na plzeňské univerzitě. Podle Jiřího Kotka obdržel „za několikaminutové sjednání smíru“ s likvidátorem podniku PBH od radnice 720 tisíc korun. Primátor Kulhánek v reakci uvedl jiné údaje. Odmítl, že by advokáti byli vybráni netrasparentě. A dále: Kancelář doktora Kindla inkasovala o 120 tisíc korun méně. Nikoli za práci v délce „několika minut“, ale kromě jiného za dohodu o narovnání s podnikem PBH, které předcházel detailní právní rozbor. Na jeho základě doktor Kindl dovodil, že městu náleží v rámci tohoto narovnání 25 milionů korun. Poznámka na okraj: v písemném stanovisku dřívějšího vedoucího právního odboru magistrátu bylo uvedeno, že město nemá nárok na jedinou korunu.

Magistrát Karlovy Vary


Tento spor byl jedním z těch, které mohly fungování karlovarské koalice ohrozit. Objevily se i hlasy žádající odchod Jiřího Kotka z funkce primátorova náměstka. Jak jsme se ale po víkendu dozvěděli, ani jedno, ani druhé není na pořadu dne. Představitelé uskupení, jež na magistrátu vládnou, se na společném jednání shodli, že mají zájem stávající koalici zachovat. První vážnou rozepři na karlovarské radnici se tedy jejím protagonistům podařilo zvládnout bez personálních změn. Otázka je, na jak dlouho.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.