Na železniční trati České Budějovice - Nemanice začínají stavební práce

28. duben 2011

V Českých Budějovicích dnes oficiálně začíná stavba modernizace železniční trati České Budějovice - Nemanice. Asi tříkilometrový úsek čeká rozšíření počtu kolejí z jedné na dvě nebo úpravy několika mostů.

Náklady na stavbu, která je důležitá pro provoz IV. železničního koridoru, činí přibližně 740 milionů korun z původní jedné miliardy.

Na jedny z dlouho očekávaných vylepšení pro zákazníky Českých drah upozornil mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla: „Bude to zásadní úprava českobudějovického nádraží. Po realizaci vzniknou nové bezbariérové přístupy na jednotlivá nástupiště, která budou 55 centimetrů nad temenem kolejnice, což usnadňuje nástup a výstup cestujících do vlaků. Výrazných změn dozná také zabezpečovací technika na trati, rekonstrukcí projde i několik železničních přejezdů.“

Stavba modernizace železniční trati České Budějovice - Nemanice skončí v lednu roku 2014. Jedním z důvodů je zajištění plynulého provozu v okolí rekonstrukce, jak potvrdila Iveta Štočková ze zhotovitelské společnosti Eurovia CS: „Většina prací bude probíhat uvnitř města, proto s ohledem na řidiče a obyvatele Českých Budějovic byly rozloženy až do roku 2014, rozděleny do tří etap a tří mezietap. Práce tak do života v Českých Budějovicích budou zasahovat co možná nejméně.“

Se stavbou modernizace železniční trati České Budějovice - Nemanice kvůli IV. železničnímu koridoru souvisejí také uzavírky podjezdů v ulicích Skuherského a Pekárenská v Českých Budějovicích. Už od března se také v Nádražní ulici, v úseku Skuherského a Pekárenské ulice, jezdí v jednom silničním pruhu namísto ve dvou.

autor: Petra Matoušková
Spustit audio