Zoo Liberec: Máme letos již druhé mládě žirafy!

3. květen 2011

Zoo Liberec má od úterního rána již druhé letošní mládě žirafy Rothschildovy – a opět s velkou pravděpodobností samičku. Pohlaví bylo předběžně určeno vizuálním pozorováním, přesně stanovit ho musí veterinář.

Malá žirafka se narodila pár minut po půl deváté 11leté matce Sandře a o 6 let mladšímu samci Mikeovi. Pro samici je to již čtvrté mládě, pro samce pak druhé.

Krátce po porodu se mládě postavilo na nohy a zkoušelo sát mateřské mléko, což se mu také záhy podařilo. Návštěvníci Zoo Liberec mohou mládě již sledovat ve vnitřní expozici pavilónu afrických kopytníků. Zoo Liberec v současné době chová 8 žiraf (1 samec, 5 dospělých samic, 2 mláďata), první letošní mládě, samice Bwindi (rodiče Nancy a Mike), se narodilo 19. února a 16. dubna ho pokřtila zpěvačka Marta Kubišová.

Žirafy se dnes ve volné přírodě vyskytují zhruba v 16-18 státech Afriky, od Sahary až po řeku Orange, a to v nepříliš početných stádech. V některých státech západní Afriky - Senegal, Gambie, Mali byly žirafy v posledních třiceti letech již vyhubeny. Žirafy jsou býložraví přežvýkavci, vyznačující se značně prodlouženými končetinami i krkem. Ze všech savců mají nejvyšší, ale ve srovnání s výškou zároveň nejkratší tělo. Dospělí samci měří v průměru 5 m a váží až 1,5 tuny. Jejich chůze je pomalá a ladná. Vždy vykročí vpřed současně oběma nohama na jedné straně. Tento zvláštní způsob chůze je řadí mezi tzv. mimochodníky.

Více než 12 hodin denně tráví žirafy přijímáním potravy. Nejraději se pasou při západu slunce nebo při svítání. Dlouhý krk jim neumožňuje spásat trávu bez obtíží, proto využívají vegetačního pásma savany ve výšce od 2 do 6 m nad zemí. Nejraději mají akácie. Vzhledem k velikosti svého těla žerou poměrně málo. Za den samci spotřebují 66 kg a samice 58 kg čerstvé rostlinné hmoty. Jen nejžhavější hodiny dne tráví odpočinkem ve stínu. Spí však jen krátce, několikrát denně a vždy jen na pár minut. Při spánku si lehají a krk ohnou dozadu. V této pozici jsou zranitelné podobně jako při pití. Samice rodí vestoje jedno mladě, vysoké asi 180 cm. Už za hodinu se staví na nohy a záhy je schopno následovat matku. Ta ho neohroženě brání kopáním, které je natolik účinné, že si na dospělou žirafu netroufne ani lev.

autor: ZOO Liberec
Spustit audio