Za jedno pivo až dvacet tisíc korun!

4. květen 2011

Po včerejším jednání poslanecké sněmovny nejeden řidič zajásal: „Konečně si budu moct dát po fotbale nebo hokeji pivo a odjet domů autem.“ Jenže to se mýlil! Ačkoliv mnohé titulky a zprávy okamžitě prohlašovaly, že je prolomena nulová tolerance alkoholu u nás, není to pravda!

U nás byla, je a bude nulová tolerance alkoholu u řidiče. Ovšem původní návrh opravdu navrhoval tolerovat alkohol do 0,3 promile. To ovšem neprošlo a po dlouhých diskusích v poslanecké sněmovně i Senátu bude jakékoliv množství alkoholu trestné. Sami poslanci však při posledním hlasování v řadě případů nevěděli, o čem hlasují.

On to vlastně podle poslance Jeronýma Tejce nevěděl ani sám ministr dopravy. „Ministr dopravy a další předkladatelé nás ujišťovali, že za přítomnost alkoholu v krvi řidiče, byť do 0,3 promile, bude možné i nadále udělit pokutu i ohodnocení body. Doufám, že se mýlit nebudou. Já jsem vznesl určitou pochybnost, ale pan ministr mě ujistil, že tomu tak není a že legislativa toto ověřila. Pokud by tomu tak nebylo, je to tedy zcela na jejich odpovědnost.“

A ono tomu tak opravdu nebylo. Například senátor Petr Pakosta dlouho zjišťoval, co vlastně bylo odhlasováno. Výsledek je poměrně jasný. „Pokud bude v těle řidiče zjištěn alkohol ve výši nad 0,3 promile, hrozí mu pokuta od 25 do 50 tisíc korun a sedm trestných bodů do karty řidiče,“ konstatuje Pakosta.

Ovšem co ta tolik diskutovaná hranice 0,3 promile, o níž někteří tvrdí, že byla prolomena? „Pokud bude zjištěna přítomnost alkoholu v krvi řidiče do výše 0,3 promile, bodové ohodnocení mu nehrozí, ale dostane pokutu od 2,5 do 20 tisíc korun,“ vysvětluje Pakosta.

I malé pivo tedy bude i nadále postižitelné. Ovšem je pravda, že se jedná o případy, kdy bude řidiči naměřeno od 0,24, což je uznávaná tolerance s ohledem na ovlivnění člověka podle ministerstva zdravotnictví, do 0,3 promile přesně. Pak řidiči hrozí zmiňovaná pokuta od 2,5 do 20 tisíc korun, ovšem bez bodového postihu, a to vždy ve správním řízení. Nulová tolerance tedy prolomena nebyla!

autor: pgj
Spustit audio