Pocta Králi komiků v Zoo Praha

5. květen 2011

V pražské zoo bude o víkendu odhalena pamětní deska Vlasty Buriana a jeho lachtanů. Vlasta Burian daroval v roce 1934 Zoo Praha její první lachtany – Batula a Hýtu. Návštěvníci si budou moci připomenout tuto významnou událost v sobotu 7. května.

„Vlasta Burian prý míval pražskou zoo moc rád a často sem chodíval. Kalifornští lachtani, které pořídil z Ameriky prostřednictvím německého obchodníka Hagenbecka, pak návštěvníkům zoo rozdávali stejné dávky zábavy a radosti jako Burian svým divákům z jeviště a filmového plátna,” uvedl Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha. “Abychom si Krále komiků a jeho skutečně ojedinělý dar připomněli, odhalíme v sobotu 7. května ve 13 hodin jeho pamětní desku u expozice lachtanů.”

Pamětní bronzovou desku darovala pražské zoo Společnost Vlasty Buriana. Její slavnostní odhalení proběhne nejen za účasti Pavla Holíka z této společnosti, ale i ředitele Zoo Praha Miroslava Bobka a spisovatele Ondřeje Suchého.

Ve 13.30 symbolicky poděkují Králi komiků za jeho mecenášství také současní lachtani, chovaní v Zoo Praha - samec Meloun, samice Julinka, Abeba a Bára -, kteří předvedou svůj um v rámci komentovaného cvičení.

Slavnostní akci, která probíhá v rámci oslav 80. výročí Zoo Praha, dále ve 14 hodin obohatí autogramiáda knihy Ondřeje Suchého Úsměvy z historie pražské zoo v prostorách Vzdělávacího centra.

autor: Zoo Praha
Spustit audio