Mokřady tak, jak je neznáte

9. květen 2011

Pokud si pod slovem mokřad představíte pouze tradiční bažinu, budete podle Ramsarské úmluvy docela daleko od reality. Pojem mokřad je totiž daleko širší…

Termín mokřad zahrnuje nejen lokality, které jsou stále nebo po určitou část roku zatopené vodou, ale také lokality s půdou, která je nasycena spodní vodou. Ve stručnosti bychom mohli hovořit také o místech, která tvoří jakýsi přechod mezi suchozemskými a vodními ekosystémy. Ramsarská úmluva přitom ve svých dodatcích prezentuje pojem mokřad ještě obsáhleji. Například upozorňuje také na vodopády, na podzemní vody i na moře do 6 metrů hloubky. Každá z těchto lokalit má mezi mokřady své místo.

Od sepsání Ramsarské úmluvy uplynulo 2. února 2011 rovných 40 let. Na tuto skutečnost upozorňuje také letošní Rok mokřadů. Vysušování mokřadů a odvodňování zemědělské a lesní půdy sebou totiž už v minulosti přinášelo řadu problémů. Nejde jen o samotný nedostatek vody s následným nadměrným přehříváním lokalit, ale zároveň dochází k rozkladu půdní organické hmoty a ztrátě schopnosti půdy pohlcovat například nadměrné srážky. Přitom jsme stále jen na okraji problematiky, na kterou se snaží vyhlášení Roku mokřadů upozornit. V magazínu Natura na tyto otázky upozornil RNDr. Ján Kadlečík z odboru mezinárodních vztahů Státní ochrany přírody Slovenské republiky a tajemník Slovenského ramsarského výboru:

Recyklovaný festival
Roku mokřadů bude na Slovensku věnován také květnový festival Envirofilm 2011, který se zároveň stal prvním ekologicky zaměřeným festivalem na Slovensku využívajícím při tisku propagačních materiálů pouze recyklovaný papír. Festival bude probíhat od 16. do 21. května v pěti městech současně. Jaké další akce rok mokřadů na Slovensku přinese? Odpověď nabízí další část rozhovoru s RNDr. Jánem Kadlečíkem:

17. ročník mezinárodního festivalu filmů o životním prostředí Envirofilm 2011 není jedinou akcí, které v letošním roce mokřady připomínají. Problematice byla věnována také únorová konference v Blansku, na jejívhž internetových stránkách najdete řadu zajímavých názorů a závěrů. Vodítkem při orientaci v problematice mohou být také internetové stránky Státní ochrany přírody Slovenské republiky. Svět obojživelníků můžete ve fotogalerii i videozáznamu navštívit na webu Leonarda.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka