Minuty z přírody pokračují

13. květen 2011

Postrachem náročnějších diváků jsou nekonečné seriály. Tisíc dílů může mít ale i solidní dílko. Příkladem takového seriálu jsou Minuty z přírody, které připravuje filmař Václav Chaloupek na každý den, včetně sobot a nedělí. Tento režisér a scenárista v jedné osobě má velkou výhodu. Do práce nechodí daleko, protože bydlí přímo v lese.

Prošedivělý muž v zeleném kabátu se sklání nad kamerou, v bukovém lese se skoro ztrácí, evidentně je tu ve svém živlu. „Kdysi jsem pracoval v České televizi a udělal jsem tam asi 1600 reportáží. Na žádnou z nich si dnes nikdo ani nevzpomene, ale Večerníčky nebo pořady z přírody se přece jen dají opakovat a v lidech dojem z nich zůstává.”

Pro své záběry nemusí Václav Chaloupek chodit daleko, většinu z nich získal v blízkosti svého bydliště, což je lesní hájenka nedaleko zámku Kozel v jihozápadní části Brd. „Tady se v průběhu roku neustále něco děje a když na to vzpomínám, téměř se všemi zvířaty jsem tady něco natočil. Třeba jen jednotlivý záběr, i když se děj jinak odehrával na Šumavě.

Tohle je Huki, psík mývalovitý, mám tady i jezevce. Můžou se mnou chodit do lesa, chodí na volno. A když s nimi potřebuji točit, ta zvířata jsou k dispozici. Nemají absolutní svobodu, ale kdo ji dnes má!"

Tisícím dílem seriál Minuty z přírody nekončí, Václav Chaloupek natáčí a vysílá dál.

Spustit audio