Pavilon slonů v Zoo Ostrava je opět otevřen

9. květen 2011

Po několikadenním zkušebním provozu je pavilon slonů v ostravské zoologické zahradě opět otevřen pro veřejnost. Dnes poprvé byl také otevřen venkovní výběh samice Johti a její téměř měsíc staré samičce, která tak strávila první chvíle na sluníčku po boku své mámy a ve společnosti Vishesh a Suseely.

Spojení celé skupiny proběhlo bez komplikací, přesto bylo na malé samičce i její mámě znát vzrušení. A první krůčky do neznáma byly opravdu nesmělé, samička se raději schovávala pod břichem Johti, která do výběhu vstupovala s jistou obezřetností. Od svých ošetřovatelů se nechávala několik minut přemlouvat a lákat na ovoce, pro které se vždy natahovala tak, aby zadníma nohama zůstala v pavilonu. Nechávala si tak doslova otevřená zadní vrátka. Po chvíli se však osmělila a společně s malou samičkou vyšla do venkovního výběhu, kde pobyly asi 20 minut a poté se opět vrátily do pavilonu. Zde se malá samička zatím cítí jistěji a v bezpečí. Doba pobytu Johti se samičkou ve venkovním výběhu se bude postupně prodlužovat v závislosti na venkovní teplotě a na aktuálním stavu ve sloní skupině. Pokud je návštěvníci neuvidí ve výběhu, mohou je pozorovat uvnitř pavilonu.

Samice Vishesh ještě během víkendu hledala a volala své uhynulé mládě, nicméně nebylo nutné jí podávat utišující prostředky. Bez problémů přijímá potravu a spolupracuje s ošetřovateli. Od pátku je ve společnosti nejstarší samice Suseely, se kterou trávila většinu času i před porodem. Vzhledem k tomu, že obě samice jsou na sebe zvyklé, přispělo opětovné spojení ke zklidnění rozrušené Vishesh. Ta je s malou samičkou i svou matkou Johti v přímém kontaktu ve venkovním výběhu, v pavilonu má možnost se kdykoliv vizuálně i hmatově kontaktovat jak s Johti, tak i s jejím mládětem, čehož také bohatě využívá. To je velmi důležité pro proces učení se a pro její budoucí potomky. Vzhledem k tomu, že Vishesh má pouhých 14 let, může během života porodit a úspěšně odchovat ještě mnoho dalších mláďat. Jsme přesvědčeni o tom, že zkušenosti, které získala se svým prvorozeným mládětem, zúročí v dalších letech při příštích porodech.

Johti a samička

Více fotografií najdete na webových stránkách zoo ve Sloním deníku.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio