K soudu o navrácení majetku přišel František Oldřich Kinský osobně

František Oldřich Kinský dnes opět žádá navrácení majetku na Ústeckoorlicku. K projednávání se dostavil osobně. Majetek, který požaduje po městu Choceň se odhaduje na desítky milionů korun. Soud před časem tuto žalobu odročil právě na dnešek. Majetkovými žalobami Kinského se ale dnes zabývát také soud v Děčíně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajina - léto, pole, stromy

Krajina - léto, pole, stromy | Foto: Jan Rosenauer

Odvolací řízení, které u Okresního soudu v Ústí nad Orlicí proběhlo 1. července nerozhodlo ve věci navrácení požadovaného majetku. Soud požádal o posouzení celé kauzy vyšší soudní instanci. Mezi požadované majetky patří pozemky, lesy, ale i zámek v Chocni, kde sídlí základní umělecká škola. Pro město Choceň by tak případná prohra měla značný ekonomický dopad.

Majetkovými žalobami Františka Oldřicha Kinského se zrovna dnes bude zabývat také soud v Děčíně. Jde o odročený spor s obcí Jiřetín pod Jedlovou.

Rodině Františka Oldřicha Kinského o majetek byl po druhé světové válce zabaven majetek na základě Benešových dekretů kvůli údajné kolaboraci s nacisty. Žaloba má ale za to, že nemovitosti byly zabaveny neoprávněně, protože je vlastnil tehdy nezletilý syn František Oldřich. Ten se tak podle svého právníka nedomáhá restituce majetku, ale potvrzení vlastnického práva k majetku.

František Oldřich Kinský je přesvědčen o tom, že Benešovy dekrety se něj nevztahují. Věří proto, že nakonec všechny z půldruhé stovky sporů vyhraje. Kinský to řekl v srpnu v exkluzivním rozhovoru pro zahraniční vysílání Českého rozhlasu: "Neznám Benešovy dekrety tak, abych je mohl rozebírat. Vím jenom to, že se na mě nevztahují; vztahovaly se na mého otce. Když bylo mé vlastnictví zkonfiskováno, bylo mi devět. Nepatřil jsem k žádné německé nacistické organizaci, nevím, co bych tedy s dekrety měl mít společného. Proto si i moji právníci myslí, že jsem o svůj majetek vlastně nikdy nepřišel."

Milan Kopp, Jiří Flídr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme