Zoo Liberec v obležení jarních mláďat

9. květen 2011

Zoo Liberec má našlápnuto na velkolepou chovnou sezónu. Od začátku jara se nám totiž už narodila řada vzácných mláďat a další budou určitě ještě následovat. V dubnu jsme na svět přivítali malého orla východního (Haliaaetus pelagicus), poté dva samce takina čínského (Budorcas taxicolor bedfordi), samce osla somálského (Equus africanus somaliensis) a mládě korunáče Sclaterova (Goura scheepmakeri). Na začátku května pak přibyla již druhá samička žirafy Rothschildovy (Giraffa camelopardalis rothschildi) a především dvě mláďata levharta sněžného – irbise (Uncia uncia).

První mládě takina se narodilo 16. dubna 5leté samici Cadence, druhé pak o pár dní později 11leté samici Evě. V nejbližší době přitom čekáme ještě třetí mládě od 4leté samice Báry. Až dosud se v Zoo Liberec narodilo 10 mláďat takina čínského (6 samců, 4 samice), chov přitom začal až v roce 2002, kdy jsme pár Adama a Evu přivezli ze zoo v čínském Pekingu. O den dříve než v Liberci (15. dubna) se navíc narodilo mládě takina i v Tierparku Berlín, kam jsme loni zapůjčili dva samce a jednu samici (Betty). Otcem všech mláďat je náš 10letý samec Adam. Zoo Liberec je jediným chovatelem takina čínského v Evropě, kromě Berlína lze ale toto zvíře vidět ještě v Zooparku Chomutov - samec Golda narozený v roce 2004 (všechna zvířata jsou zatím v majetku Zoo Liberec).

Mládě takina čínského

Mládě osla somálského se narodilo 13leté samici Sarah a 12letému samci Passionovi. Osli somálští jsou dlouhodobě nejohroženějším velkým savcem. Ve volné přírodě jich přežívá už jen asi 600, v zajetí pak dalších 130. Zoo Liberec s jejich chovem začala v roce 1991, od té doby se nám narodilo už více než 10 mláďat.

V případě korunáče Sclaterova jde o teprve druhé mládě odchované v českých zoo – prvním byl samec, který se loni v prosinci narodil rovněž v Zoo Liberec. Korunáči jsou endemitem (nežijí v jiné oblasti) ostrova Nová Guinea, kde se vyskytují ve třech druzích, v zoologických zahradách jsou pak zapojeni do programu ochrany ohrožených druhů v rámci ESB (European Studbook, Evropská plemenná kniha). Podle dostupných informací (Červený seznam ohrožených druhů IUCN) v současné době populace korunáčů ve volné přírodě stále klesá (lov pro maso, ubývání přirozeného prostředí apod.), v zoologických zahradách (dle ESB) žilo na konci roku 2008 pouhých 81 jedinců.

Korunáč Sclaterův

Druhé letošní mládě žirafy Rothschildovy se narodilo 3. května pár minut po půl deváté ráno 11leté matce Sandře a o 6 let mladšímu samci Mikeovi. Pro samici je to již čtvrté mládě, pro samce pak druhé. Krátce po porodu se mládě postavilo na nohy a zkoušelo sát mateřské mléko, což se mu také záhy podařilo. Od prvního dne již mohli návštěvníci mládě vidět v pavilónu žiraf.

Mláďata sněžného levharta se narodila 3leté samici Asuce a o rok staršímu samci Maratovi. Poslední úspěšný odchov irbisů přitom Zoo Liberec zaznamenala v roce 2001, kdy se narodila trojčata Athos, Amir a Agila. Zoo Liberec byla v roce 1990 první zoo v Československu, která irbise v zajetí odchovala. Narození irbisů je mimořádným úspěchem pro každou zoo, zvířata jsou zařazena do Evropského záchovného programu (EEP), Zoo Liberec se navíc na jejich záchraně podílí i prostřednictvím organizace Snow Leopard Trust.

Irbis
autor: ZOO Liberec
Spustit audio