Medvěd Brumbas ze Zlína se stěhuje na Konopiště

10. květen 2011

Zlínskou zoologickou zahradu po šesti letech opouští jeden z jejích medvědů ušatých. Brumbas, jak se čtyřletý samec jmenuje, se stěhuje do zámku Konopiště, kde bude ozdobou tamní medvědí expozice. Po uspání veterinářem se za dohledu objetivů vydal na cestu.

Zlínská zoo zatím pro Brumbase nenašla žádné jiné umístění. V konopišťském medvědinci ale zůstane jen dočasně. „Medvědi ušatí se v zajetí dožívají kolem 35-40 let. Doufáme tedy, že i náš Brumbas se dožije co nejvyššího věku, že mu najdeme vhodnou partnerku a bude nakonec umístěn v některé zoologické zahradě v Evropě nebo ve světě,“ uvedl chovatel Vlastimil Ždánský. Ve Zlíně tak zůstane už jen Brumbasova matka Juliška.

Vedoucí oddělení biologické výchovy zlínské zoo Tomáš Divilek připomněl, že od roku 1957 odchovali šest vlastních mláďat. Tím zatím posledním z roku 2006 je právě Brumbas. „Jeho narození bylo pro všechny překvapením. Matka Juliška už byla v letech, když jsme ji s dnes už zesnulým samcem Ríšou přestěhovali do nové expozice,“ podotkl Divilek. Podle něj je zlínská zápůjčka pro Konopiště důležitá. V tamním výběhu totiž chovají už přes dvacet let medvědy ušaté, zatímco jiné hrady a zámky většinou vystavují medvědy hnědé.

Medvěd Brumbas se na čas přestěhuje na zámek Konopiště
autor: rv
Spustit audio