Krušné dětství tyranosaurů

10. květen 2011
Monitor

Život dospělých tyranosaurů a jejich mláďat se zřejmě dramaticky lišil. Nedospělí jedinci měli slabý skus a museli lovit úplně jinou kořist než jejich rodiče.

Rozdíly životního stylu mladých a dospělých dinosaurů z čeledi Tyrannosauridae vypluly na světlo díky téměř kompletní fosilii mláděte druhu Tarbosaurus bataar. Až 12 metrů dlouhý a 6 tun vážící dravec z Mongolska byl nejbližším příbuzným severoamerického tyranosaura rexe. Mládě, které žilo asi před 70 miliony let, dosahovalo výšky dospělého člověka a vážilo asi 32 kilogramů. Mikrostruktura kostí končetin naznačuje, že zahynulo ve věku 2 až 3 let. Podrobná anatomická analýza necelých 30 centimetrů dlouhé lebky ukázala, že mladý tarbosaurus nebyl schopen rozdrtit velké kosti nebo vyvinout dostatečně silný skus k tomu, aby mohl lovit velkou kořist. Chyběly mu specializované zuby, mohutné úpony svalů i podpůrné prvky na lebce.

<p><iframe width="610" height="377" src="https://www.youtube.com/embed/ucE-6mEgy1E" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Na rozdíl od plně dorostlých tarbosaurů, kteří lovili velké až obrovské býložravé dinosaury (Opisthocoelicaudia nebo Saurolophus), se proto jejich mláďata pravděpodobně živila mnohem menšími druhy, jako byl například dvoumetrový dinosaurus Prenocephale. Tak dramatické rozdíly v potravě mladých a dospělých jedinců jsou vzácné a u dinosaurů zatím nemají obdoby. Kdyby paleontologové neměli tarbosaury tak dobře prostudované, asi by mládě považovali za zcela jiný druh dinosaura.

<p><iframe width="610" height="377" src="https://www.youtube.com/embed/ucE-6mEgy1E" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Zdroj: Journal of Vertebrate Paleontology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.