Na piráty vystřelíme… robota!

11. květen 2011

Firma Recon Robotics vyrábí extrémně odolné roboty, nejnovější typ je dokonce uzpůsoben k tomu, aby ho vojáci mohli vystřelit na cíl z děla.

Firma Recon Robotics vyrábí extrémně odolné roboty, které je možné házet ze střechy, přes zeď, prohazovat je skleněnými okny a nasazovat je obecně do velmi nebezpečných a obtížných akcí. Může jít o akce vojenské, hasičské nebo záchranářské. Nejnovější typ tohoto robota je dokonce uzpůsoben k tomu, aby ho vojáci mohli vystřelit na cíl z děla. Tento robot také umí šplhat po kovových překážkách.

<p><iframe width="610" height="377" src="https://www.youtube.com/embed/5fzi7fxknIc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Roboti vývojové řady Throwbot mají válcovité tělo, které je vyrobeno z titanu. To je ukončeno koly, po kterých se válec pohybuje a která jsou vyrobena z velmi tvrdého plastu na bázi uretanu. Tyto roboty ovládá na dálku operátor, jsou vybaveni anténami a kamerou, takže operátorům poskytují možnost teleprezence. Člověk má zkrátka svoje oči a schopnost pohybu tam, kde je robot.

Poslední speciální robot firmy Recon Robotics je velký jako plechovka od piva a je speciálně určen pro informační podporu vojenských útoků na námořní piráty. Robot bude vystřelen směrem k pirátské lodi a pomocí magnetů se zachytí na jejím kovovém trupu. Robot je pak schopen samostatně po stěnách trupu lodi vyšplhá na palubu a plní špionážní poslání - v reálném čase může sbírat informace o počtu nepřátel, výzbroji, o rukojmí apod.

<p><iframe width="610" height="487" src="https://www.youtube.com/embed/YrqNnP3gF1U" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Protipirátský systém přesněji řečeno obsahuje dva roboty, kdy větší robot má uvnitř svého těla robota menšího. Této dvojici se proto také říká přezdívkou "vačnatec". Větší robot (Recon scout robot) bude ve funkci pouzdra vystřelen nebo vymrštěn z jiného člunu na pirátskou loď. magneticky se přichytí k trupu a vyšplhá na palubu pirátské lodi. Mateřský robot pak vypustí menšího robota s infračervenou kamerou a až ten vizuálně monitorovat palubu. Bezdrátově přenášené video je možné zachytit na vzdálenost 300 metrů.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.