Nový přístroj ve Vsetíně hlídá hladinu kyslíku dětí při porodu

11. květen 2011

Lékaři vsetínské nemocnice získali nový přístroj který v průběhu porodu umožňuje sledování hladiny kyslíku v krvi plodu. Jeho použití je daleko jednodušší než u starších modelů a přináší přesnější diagnostiku.

Fetální pulsní oxymetr tohoto typu zatím vlastní pouze tři nemocnice v Česku. Vsetínští porodníci získali moderní přístroj v hodnotě 150 tisíc korun darem od místní firmy. Monitor hladiny kyslíku v krvi plodu je ve srovnání s předešlými modely přenosný a sonda funguje na bázi odrazu světleného paprsku. „Tento přístroj druhé generace je především konstruován tak, aby ta sonda byla dobře fixovaná na zádíčkách plodu. Poloha by se neměla změnit ani při pohybu maminky. Pokud chceme vést porod přirozenou cestou je důležitá mobilita, tedy aby se maminka pohybovala, mohly být na míči, mohla eventuelně využít relaxačních prostředků včetně sprchy,“ zdůrazňuje zástupce primáře gynekologicko-porodnického oddělení Vsetínské nemocnice Martin Janáč.

Přístroj by měl snížit počty operativních porodů bez rizika ohrožení plodu nedostatkem kyslíku. Podle mluvčí nemocnice Lenky Plačkové o 5 až 7 procent, což ve Vsetíně odpovídá třiceti až čtyřiceti porodům ročně. „Samotný císařský řez je v současné době velmi frekventovaná operace, ale stále zůstávají významná rizika pro matku,“ podotkla mluvčí s tím, že bezpečný přirozený porod tato rizika snižuje. V roce 2010 se ve vsetínské nemocnici uskutečnilo 647 porodů, což je o 8 porodů méně než v roce 2009.

autor: rv
Spustit audio