Prof. Zdeněk Knotek o životě s plazy

12. květen 2011
Vstupte!

Někdo se jich štítí, někdo se jich bojí, někdo je miluje… Pro hosta dnešního pořadu Vstupte! se plazi stali životní láskou i motivací profesní kariéry.

Prof. MVDr. Zdeněk Knotek, CSc., vybudoval zázemí pro plazy prakticky z ničeho a dlouho se právě příznivci hadů, želv i dalších plazů, jezdili informovat jen do jeho oddělení. Dnes už je situace jiná, jak napoví také rozhovor, který výjimečně vznikal přímo v areálu Veterinární a farmaceutické univerzity Brno.

Prof. MVDr. Zdeněk Knotek, CSc., je evropsky uznávaným veterinářem specializujícím se zejména na herpetologii. Veterinární a farmaceutickou univerzitu úspěšně absolvoval v roce 1982. V následném studiu oboru Veterinární morfologie a fyziologie se zaměřil na endokrinologii a imunologii, kdy studia ukončil v roce 1991 prací Modifikace testu E rozet u prasat a jejich využití v klinické imunologii. Habilitační práci už v roce 1998 zaměřil na Nemoci plazů. V té době už 5 let fungovalo při Klinice malých zvířat Fakulty veterinárního lékařství v Brně Oddělení plazů, které založil. V roce 2002 byl jmenován profesorem.
Kromě přednášek na univerzitě v Brně, se plazům věnoval jako hostující profesor také na univerzitách v Utrechtu, Vídni, Košicích nebo Ljubljaně. Od roku 2004 se podílí na mezinárodním vzdělávacím programu pro veterinární lékaře – tzv. Letní škole exotické medicíny. V současné době, kromě přednášek, působí jako přednosta Kliniky chorob, ptáků, plazů a drobných savců, dále jako přednosta Kliniky chorob psů a koček při Veterinární a farmaceutické univerzitě Brno a také jako Vedoucí klinického oddělení pro ptáky a plazy na Veterinární univerzitě ve Vídni. Profesor Knotek je členem řady českých i evropských odborných společností, publikoval více než 200 prací a přitom se stále aktivně podílí na veterinární péči.

Zítra ve Vstupte!
Páteční autorské Vstupte! bude zasvěceno novinkám z domácí a světové astronomie. V 11 hodin do studia usedne astronom Jan Palouš.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.