Nejdelší cyklostezka v západočeském pohraničí je součástí trasy Řezno-Plzeň-Praha

12. květen 2011

Nejdelší cyklostezka v západočeském příhraničí byla otevřena na Domažlicku. Vede z okraje Domažlic až na hranici, kde se napojila na bavorský Furth im Wald a jeho Dračí jezero. Dvanáctikilometrová trasa přišla na téměř 40 milionů korun. Je částí mezinárodní cyklotrasy Řezno-Plzeň-Praha.

Osmdesát procent nákladů na vybudování cyklostezky poskytla Evropská unie, desetinu stát a zbytek obce Domažlice, Česká Kubice a Babylon.

Česká cyklostezka vede od hranic, tedy z Ovčího vrchu nad Folmavou, v lesích podél rekreačního rybníku Babylon. Na železničním přejezdu Hadrovec překonají cyklisté silnici Plzeň-Domažlice. Za ním pak stezka navazuje na čtyřkilometrovou trasu z Havlovic do Domažlic, dokončenou před pěti lety. Domažlice chtějí ještě v létě vybudovat na nové stezce akvadukt za čtyři miliony korun, který překlene železniční trať. Kromě cesty pro cyklisty převede potok Teplá Bystřice, podobně jako tomu bylo v minulých staletích. Město podruhé žádá o dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Pokud ji nedostane, zaplatí lávku ze svého.

Nová česká stezka naváže na hranicích na německou šestikilometrovou linii, kterou Němci za peníze EU jen vyznačili. Povede do Furth im Wald a dále dva kilometry za něj k rekreační oblasti Dračí jezero s klidovou zónou, pláží, naučnou stezkou a ptačí rezervací.

Součástí projektu nové cyklostezky je také Čertova naučná stezka na Babylonu, jejíž název je odvozen od známého místního viklanu Čertův kámen.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio