Krokodýli v Americe s přehledem první

12. květen 2011
Monitor

Dávno před Kolumbem i Vikingy dopluli do Ameriky afričtí krokodýlové. Vyplývá to z nové fylogenetické studie krokodýlího rodu.

Krokodýli jsou dokonalí námořníci: pobyt v slané vodě jim nečiní žádný problém, jsou vynikající plavci a vydrží i několik měsíců bez příjmu potravy. Paleontologové dlouho předpokládali, že předkové moderních amerických krokodýlů byli jedinci ze Starého světa, kteří přepluli přes Atlantik. Nová fylogentická studie jim dává za pravdu. Vědci z Fordhamovy univerzity v New Yorku na základě rozdílů v mitochondriální DNA sestavili vývojový strom všech žijících příslušníků rodu Crocodylus. U osmi z nich byla mitochondriální DNA analyzována vůbec poprvé.

Výsledný strom ukazuje, že všechny americké druhy jsou příbuzné krokodýlům nilským z východní Afriky. K jejich oddělení od společných předků došlo asi před 7 miliony let. Afrika a Amerika se přitom od sebe oddělily už před 130 miliony let. To znamená, že někteří afričtí krokodýli úspěšně urazili skoro 3000 km dlouho vzdálenost, která před 7 miliony let dělila oba kontinenty, a kolonizovali Nový svět.

Zdroj: Molecular Phylogenetics and Evolution

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.