Plameňáčí písklata v Zoo Jihlava

12. květen 2011

Čerstvou novinkou v jihlavské zoo jsou první mláďata plameňáků růžových (Phoenicopterus ruber roseus). V průběhu dubna zahnízdilo na kuželovitých hnízdech z bahna celkem 15 párů. Samičky nakladly jedno vejce, o které se střídavě starali oba rodiče a po inkubaci, která u tohoto druhu trvá zhruba 30 dní, se začala klubat mláďata - první plameňáčí miminko spatřilo světlo světa 10. května.

Nyní mohou zvídaví návštěvníci spatřit dvě šedivá a hebká mláďata, jejich počet se však zvyšuje každým dnem.

Chovné hejno plameňáků růžových bylo do Zoo Jihlava přivezeno z Tanzanie počátkem roku 2002. Od té doby již odchovali několik desítek mláďat.

Plameňák růžový je rozšířen ve Střední a Jižní Americe, karibské oblasti, Evropě, Asii a Africe. Je největší člen čeledi plameňákovitých - má mimořádně dlouhé nohy i krk, což mu umožňuje brodit se i v poměrně hluboké vodě, kam se ostatní druhy nedostanou. Navíc tito plameňáci někdy plavou na hladině a pánáčkují - obracejí se hlavou dolů jako kachny, aby dosáhli kořisti. Živí se hmyzem, červy, řasami a kousky vegetace. Je to velice společenský druh, v koloniích hnízdí až 200 000 párů. Zásnubní hry jsou složité synchronizované tance, sestávající z natahování krku, ritualizovaného čištění peří a velmi hlasitého troubení.

Malý plameňáček
autor: Zoo Jihlava
Spustit audio