Květnový mráz výrazně poškodil ovocné sady

27. leden 2012

Královéhradecký kraj a zvláště pak Jičínsko patří k místům, kde mrazivé květnové teploty poškodily nejvíc ovocných sadů . Dokonce i jablečných, o kterých si původně ovocnáři mysleli, že tam větší problémy nebudou.

Redaktorka Vlaďka Wildová zjišťovala, zda už Ovocnářská unie ČR vyčíslila škody.

Mrazy, které Českou republiky zasáhly minulý týden, způsobily ovocnářům škody za stovky milionů korun. Ztráty na úrodě budou historicky nejvyšší za několik posledních desítek let. Některé ovocnářské podniky by se mohly dostat do existenčních problémů. Ovocnáři chtějí o pomoci jednat s ministerstvem zemědělství. V Holovousech na Jičínsku to dnes uvedll předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Velmi silně mrazy podle dosavadních odhadů poškodily na 6400 hektarů sadů, což představuje 37 procent ploch všech plodných sadů v Česku. "Úroda v nich bude minimální nebo vůbec žádná," dodal Ludvík. Středně poškozených je asi 24 procent sadů a bez významnějších škod zůstalo asi 39 procent ploch sadů. Roční výkon českého ovocnářství se v průměrném roce odhaduje na 1,5 miliardy korun.

U jablek, které jsou hlavním ovocným druhem, je silně poškozena třetina ploch a na úrodě lze podle Ludvíka čekat vážné hospodářské škody. Zřejmě nejhůře dopadly třešně, u nichž mrazy silně poškodily přes tři čtvrtiny ploch. Velké ztráty se odhadují u slivoní, hrušek, rybízu a jahod. U meruněk v severních Čechách a jahodníku mráz poškodil i samotné porosty.

autor: VaW
Spustit audio