13. května 2011

13. květen 2011

Iness Mezel - Beyond The Trance Wrasse

I když zpěvačka Iness Mezel je etnicky smíšeného původu, její předkové pocházejí z jedné oblasti, a tou jsou země na pobřeží Středozemního moře. Její matka je napůl Italka a napůl Francouzka, zatímco její otec se narodil v Alžírsku, ve vnitrozemské oblasti kde převažují Kabylové, původní obyvatelé země, kteří zde žili ještě před středověkou invazí Arabů. Od jejího prvního alba uplynulo už 13 let, ale průlom v kariéře zpěvačky se dostavil až s letošní novinkou, Beyond The Trance / Za hranicemi transu. Iness Mezel album natočila s britským kytaristou Justinem Adamsem, jinak též spoluhráčem Roberta Planta, zpěvákem slavné skupiny Led Zeppelin.

Amazone

Cheikh Mo-Hand

Alžírsko-italsko-francouzská zpěvačka Iness Mezel natáčí alba už 13 let, ale štěstí jí přineslo až setkání s britským kytaristou Justinem Adamsem. "Když jsem poprvé slyšel její hudbu, těm jejím rytmům, typickým pro Alžír, jsem ihned rozuměl, znal jsem je ze své dřívější práce se skupinou Tinariwen ze Sahary. A spojit ty rytmy s blues, rock and rollem, a elektrickou kytarou, to pro mě nebylo nijak těžké," vysvětluje Adams.

Semer

Strange Blues

"Iness Mezel je typicky středozemský člověk," vypráví o zpěvačce Iness Mezel britský kytarista Justin Adams. "Mluví anglicky, francouzsky, je velmi vzdělaná a inteligentní, ale také hodně temperamentní. Hudba je pro ni velmi cenná, a proto ji nepěstuje, narozdíl ode mě, pro obživu, hudbu si ponechala jako svého koníčka, protože odmítá být pod tlakem." A tento postoj symbolizuje i další skladba z alba Beyond The Trance, jmenuje se Respect.

Respect

Thimlilit

Cool Yiweh

Chez Noo

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Iness Mezel

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.