Pražské Hodkovičky jsou rájem slavíků i jejich milovníků

16. květen 2011
Zblízka

Víte, kde najdete v Praze nejvíc slavíků? Sázkou na jistotu je podle ornitologů pražská čtvrť Hodkovičky. Na poměrně malém území v blízkosti řeky jich hnízdí několik a především večer si sem můžete přijít poslechnout pravý slavičí koncert. Pokud navíc využijete pozvánku České ornitologické společnosti, uvidíte třeba i to, jak se slavíci odchytávají a kroužkují.

Ornitolog Lukáš Viktora ví přesně, kde a jak natáhnout jemnou síť, aby mohl slavíka bezpečně chytit. Především se snaží ptáky zbytečně nestresovat.

„Abyste zvýšila pravděpodobnost, že se pták chytí, musíte místo vybrat přesně tam, kudy létá. Nebo mu můžete pustit nahrávku jiného samce a sázet na jeho teritoriálního chování, kdy se ho snaží objevit a vyhnat. Reproduktor se pověsí na větev a spustí. Je potřeba vědět, do jaké výšky ho umístit,“ ukazuje.

O životě ptáků získávají ornitologové důležité informace díky kroužkování. Zatím jde o nejspolehlivější způsob výzkumu.

„Tenhle pták má český kroužek. Když ho má pták delší dobu, kroužek je špinavý a tím pádem se dobře čte,“ vysvětluje Viktora.

O ornitologické procházky je zájem

Lukáš Viktora stačil během vycházky, kterou Česká ornitologická společnost organizuje, zkontrolovat a také okroužkovat několik slavíků. Navzdory vlezlé zimě dorazilo do Hodkoviček asi patnáct lidí.

„Líbilo se mi tady. Za války se tu nesmělo stavět, takže pánové chodili poslouchat slavíky. Přišel jsem kvůli tomu, abych si ve svých 80 letech mohl poslechnout slavičí zpěv,“ říká obyvatel Hodkoviček, který se procházky zúčastnil.

Ornitologové sledují odchyceného slavíka

Někteří lidé se pokoušejí hlasy ptáků sami rozeznat. „Koupila jsem si kazetu a zkoušela jsem se to naučit doma. Ale když slyším víc hlasů, tak za chvíli nevím, jak zpívá ten první,“ říká účastnice procházky.

Ornitolog Tomáš Telenský radí, aby si lidé dojmy, které z ptačího zpěvu mají, zapisovali. „Třeba u slavíka zní hlas šťavnatě. Cokoliv vám ten hlas připomíná, si zapište. Vybaví se vám to, když ptáka uslyšíte.“

Hodkovičky jsou rájem slavíků

Hodkovičky, především část kolem Vltavy, jsou slavičím rájem, upozorňuje Tomáš Telenský. Ptákům však vadí likvidování křovin, které potřebují k životu nejen slavíci.

„Takzvané čištění břehů připravuje spoustu ptáků o hnízdní možnosti. Hodkovičky jsou však jistota. Slyšeli jsme slavíky i v Milíčovském lese, ale tam jich nebylo tolik jako tady,“ říká.

Ornitologové pořádali sérii exkurzí Vítání ptačího zpěvu u nás už podevatenácté. Navazují na tradici založenou v roce 1983 v britském Birminghamu.


Zvětšit mapu: část pražských Hodkoviček, která se nachází nedaleko Vltavy, je rájem slavíků

autor: luh
Spustit audio