Objevy a události týdne č. 20

15. květen 2011

Vzduch jako veřejný statek, elektřina z whisky, rysové v Beskydech, archeologové v pásmu Gazy, sinice – budoucí kolonisté Marsu.

Spojené státy americké se zatím nepřipojily k úsilí o snížení produkce oxidu uhličitého. Ekologičtí aktivisté z organizace Our Children Trust se proto chtějí soudit – ve všech amerických státech. Chtějí, aby atmosféra byla vyhlášena za veřejný statek, který si zaslouží zvláštní ochranu. V minulosti se tak podařilo přinutit vládu k vyčištění řek a pobřežních vod. Úspěch případné pře o vzduch je ale podle právníků nejistý.

Ekologicky se chtějí chovat také výrobci skotské whisky. Několik palíren se dohodlo na postavení elektrárny, která bude spalovat odpad, vzniklý právě při pálení whisky. Sladový odpad a výpalky z destilačních nádob se dosud vyvážely na skládku. V elektrárně se bude tato biomasa pálit společně s dřevěnými odštěpky. Nejpozději v roce 2013 zásobí nová elektrárna energií z whisky až 9000 domácností.

Ochráncům přírody se v Beskydech podařilo získat snímky rysa požírajícího srnce, které potvrdily typické potravní chování této kočkovité šelmy. Rys srnce ulovil a pak se k němu několik dní vracel, dokud ho zcela nezkonzumoval. Dokazuje to, že rys neloví „pro zábavu“, ale naopak velmi efektivně využívá svou kořist. V Beskydech žije 10 – 15 rysů, v celé republice méně než 100. Lidem se vyhýbají a vědí proč.

V pásmu Gazy se pod pískem skrývají archeologické poklady velké historické ceny, které nemá kdo zachránit. Pouze odborníci z Francie občas kopou v ruinách kláštera sv. Hilariona ze 3. století, objevených v roce 1992. Přijíždějí, když je v pásmu klid; v neklidných dobách bývají zdi kláštera znovu zasypány pískem. V budoucnu by v palestinské Gaze mělo vzniknout muzeum. Až to dovolí politická situace.

Lidstvo bude možná jednou uvažovat o přeměně Marsu na planetu podobnou Zemi. V počáteční fázi kolonizace by významnou roli mohly sehrát sinice, známé z rybníků jako „vodní květ“. Podle profesora Jiřího Komárka z Jihočeské univerzity jsou sinice velmi přizpůsobivé a dovedou přežít i v extrémních teplotách. Nevadí jim ani dlouhodobé vyschnutí nebo vymrznutí. Po nich by na Mars přišly jiné organismy.

Zdroj: ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 20/2011, 14. – 20. května.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

Archiv rubriky

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio