Jak se měnila elita středověkého Islandu

18. květen 2011
Monitor

Mix starého a nového. Tak by se dala popsat islandské aristokracie v dosud málo diskutovaném období středověku.

V roce 1262 se Island se stal součástí norského království a do země byly zavedeny nové úřady, které měly zjistit, že země bude spravována podle norských zákonů. Studie historiků z Göteborgské univerzity ukazuje, jak se nastolení norské nadvlády odrazilo na islandské elitě. V předcházejícím období byla země rozdělena na řadu malých teritorií, jejichž náčelníci mezi sebou nepřetržitě soupeřili o moc. Jakmile se Island stal součást Norska, změnilo se mocenské uspořádání a místní vládce nahradil nový typ elity – aristokracie.

Její příslušníci se rekrutovali ze dvou rozdílných skupin obyvatel. První představovali majetní zemědělci, kteří se součástí nové aristokracie stali čistě na základě svého bohatství. Ty doplnili členové bývalé elity, kteří se dokázali přizpůsobit nové situaci. Historický vývoj Islandu bývá obvykle nahlížen z islandské perspektivy. Proces ustanovení islandské aristokracie ve 13. století je ale prakticky identický s tím, ke kterému docházelo ve zbytku Evropy. Na rozdíl od něj však islandská aristokracie zůstala jen lokální aristokracií bez možnosti či vůle vytvořit užší vztahy se svými norskými protějšky.

Zdroj: Göteborgs Universitet

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.