Likvidace ropných lagun v Ostravě se zastavila

17. květen 2011

Práce na ostravských lagunách stojí. Termín likvidace jedné z největších ekologických zátěží je proto v ohrožení. Jak jsme zjistili, důvodem jsou spory mezi firmami, které se na státní zakázce za tři miliardy korun podílejí.

Na situaci teď doplácejí hlavně lidé, kteří žijí v blízkosti lagun. Ropné kaly jsou cítit především na nedalekém sídlišti Fifejdy. Místní lidé říkají: Nebýt zápachu, žilo by se nám tady dobře.

„Včera bylo šíleně sladko celý den, hlavně od rána, to samozřejmě nevětráme. Vystrčím nos z okna - větrám, větrám. Za dvě hodiny začichám – větrám, nevětrám. Takže podle toho se řídí naše větrání bytu,“ říká obyvatelka sídliště.

Ropné kaly se přímo v lagunách míchají s vápnem a následně s uhlím. Vzniklý produkt jako alternativní palivo pak putuje do Polska.

Více než polovina kalů už je pryč. Firma Baltom ale podle jednatele Miroslava Balcara práce teď zastavila. Připouští, že termín konečné likvidace lagun je v ohrožení.

„Firma Geosan vůči naší společnosti vlastně neplnila svoje finanční závazky a nedostali jsme zaplaceno v podstatě od listopadu. Po splatnosti je to dnes částka 88 milionů korun, 27 milionů je připraveno k fakturaci,“ dodává jednatel Baltomu.

Společnost Geosan je lídrem sdružení firem Čistá Ostrava, které zakázku za tři miliardy korun od státu před lety získalo. Mediální zástupce sdružení Lubomír Zábavík potvrdil, že peníze neposlali.

„Subdodavatelská společnost Baltom odvážela vyrobené palivo do legislativně neschválených skladů ve Vratimově a v Sedlištích. Platby společnosti Baltom byly pozastaveny do doby úplného vyvezení veškerého paliva z těchto dvou skladů,“ upozornil Zábavík.

Laguny měly být pryč už loni

Laguny přitom měly zmizet už vloni, Fischerův kabinet ale povolil, aby se termín kvůli průtahům při schvalování procesu o rok prodloužil. Případné zdržení je podle náměstka ostravského primátora Dalibora Madeje nepřípustné.

„Je to opravdu vřed na území Ostravy, je to nepříjemné. My celou dobu jako město tlačíme na to, ať je termín dodržen,“ dodává Madej.

Ministerstvo průmyslu a obchodu vzkázalo, že na termínech trvá. Pokud nebudou laguny vyčištěny včas, hrozí sdružení Čistá Ostrava stamilionové pokuty.

„Termín platí do konce letošního roku. Pokud dodavatel tento termín nesplní, musí počítat s opravdu vysokým penále v řádu stovek milionů korun. Očekáváme, že nás v nejbližších dnech seznámí s plánem postupu prací tak, aby dodržel konečný termín,“ řekl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vlček.

Kdy práce znovu odstartují, ale není jasné.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu