Další nová Země

19. květen 2011
Monitor

Američtí vědci ve vesmíru objevili další potenciálně obyvatelné těleso.

Na skalnaté planetě Gliese 581d panuje podle vědců snesitelná teplota a možná i stabilní atmosféra. Tato planeta by tak mohla první planetou mimo Zemi snesitelnou pro život, jak jej známe. Astronomové tvrdí, že planeta se pravděpodobně nachází v takzvané „obyvatelné zóně” své mateřské hvězdy, jíž je takzvaný červený trpaslík Gliese 581. V zóně by mohly být podmínky pro tvorbu vody v kapalném stavu a také dalších rysů připomínajících Zemi, jako jsou oceány, mraky a atmosférické srážky.

Gliese 581d je jednou ze šesti planet, které obíhají kolem hvězdy Gliese 581. Šest planet obíhajících kolem jedné hvězdy je zatím nejvyšší počet, který se astronomům podařil objevit mimo naši sluneční soustavu. Oběžné dráhy planet jsou téměř kruhové podobně jako ve sluneční soustavě. Dosud se jako nejnadějnější kandidát na mimozemský život jevila jiná planeta tohoto systému - Gliese 581g. Ta obíhá přímo uprostřed obyvatelné zóny a mnozí experti ji stále považují za hlavního kandidáta pro život, který by mohl skýtat vodu v kapalném stavu a umožňovat život.

Gliese 581d se pravděpodobně nachází v takzvané "obyvatelné zóně", kolem mateřské hvězdy rotuje v podobné vzdálenosti jako Země.

Zdroj: ČTK

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio