V Zoo Ostrava se vylíhly kachničky mandarinské

20. květen 2011

Návštěvníci ostravské zoologické zahrady mohou v těchto dnech pozorovat několik čerstvě vylíhlých mláďat kachniček mandarinských. Početnou rodinku najdou blízko vstupu do zoo v Čínské zahradě. Samička si své potomky bedlivě střeží a ochraňuje, o krmení se však malé kachničky umějí od prvního dne postarat samy.

Kachnička mandarinská patří mezi kachny nejvíce vázané na stromy. Často na nich hřaduje. Při pohybu po větvích jí pomáhají ostré drápky. Hnízdí ve stromových dutinách vysoko nad zemí, takže vylíhlá kachňata musejí ve stáří jednoho dne seskočit z dutiny na zem. Vzhledem k jejich nepatrné váze však není dopad z několikametrové výšky žádný problém. V naší zoo hnízdí kachničky v budkách (náhradních dutinách), které jsou umístěny kousek od hladiny jezírka, takže mláďata musela překonat na zem jen pár centimetrů.

Mládě kachničky mandarinské

Čínskou zahradu obývá ještě jeden pár kachniček a dále vzácní morčáci bílí. V nejbližší době by mláďat mohlo ještě přibýt, jelikož na snůšce sedí i druhá samička kachničky a jedna samička morčáka.

Pár kachniček s mláďaty
autor: Zoo Ostrava
Spustit audio