Nová videa ze života sloní samičky

23. květen 2011

Ve videogalerii Sloního deníku na webových stránkách ostravské zoologické zahrady jsou umístěna nová videa dokumentující další kroky malé sloní samičky. Tentokrát se vydala se svou matkou Johti prozkoumávat venkovní výběh. Poprvé tak byly všechny samice pohromadě.

Spojení celé skupiny proběhlo bez komplikací, přesto se neobešlo bez hlasitého křiku sloních samic. Jak na Johti s mládětem, tak na Vishesh bylo znát vzrušení. V první chvíli si Vishesh pravděpodobně spletla malou samičku se svým uhynulým mládětem, ale po chvíli se situace uklidnila. První den pobyly Johti se samičkou ve venkovním výběhu asi 20 minut a poté se vrátily do pavilonu. Zde se zatím cítí jistěji a v bezpečí. Další dny se doba pobytu venku postupně prodlužovala.

Sloní samička je stále odvážnější a aktivnější. To se projevuje i ve venkovním výběhu, kdy se již odváží odběhnout od mámy na delší vzdálenost. Venku je pořád co prozkoumávat a objevovat, vše je pro ni nové a lákavé. Také její schopnosti uchopování a nošení předmětů se neustále zdokonalují, oblíbenou činností je např. uchopování větví, které dostává ke svačině její máma Johti, nebo ochutnávání ovoce a zeleniny po vzoru Johti. Samička zatím neví, že jsou k jídlu, jinou stravu než mateřské mléko začne přijímat až zhruba v půl roce věku.

Malá sloní samička

Videogalerii si můžete prohlédnout zde.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio