Největší firmou na jihu je Robert Bosch

8. říjen 2003

Největší jihočeskou firmou za rok 2002 je podle žebříčku regionálních podniků TOP 20 společnost Robert Bosch z Českých Budějovic, jejíž tržby loni vzrostly o 6,5 procenta na 6,624 miliardy Kč.

V žebříčku, který podle výše tržeb sestavuje českobudějovická firma Buderio, převažují strojírenské firmy. Na druhém místě ale skončila Jihočeská energetika (JČE), na třetím se umístil loňský vítěz, mlékárenská společnost Madeta.

"Dominantní postavení firem ze strojírenského průmyslu v jižních Čechách dokumentuje to, že v žebříčku se jich umístilo hned šest. Vedle vítězné společnosti Robert Bosch obsadily čtvrté místo blatenská DURA Automotive CZ, sedmé ČZ Strakonice, čtrnácté dačická TRW-DAS, sedmnácté ZVVZ a devatenácté Kovosvit," řekl ČTK analytik firmy Buderio Petr Gallistl. Podle něj dosáhl celkový obrat těchto firem 17 miliard korun a na čistém zisku 20 největších společností se podílely více než jednou třetinou. Gallistl dodal, že nejdynamičtěji rostoucí firmou byla DURA Automotive CZ, jejíž tržby meziročně vzrostly o 52 procent na 3,201 miliardy korun. Blatenská společnost vyrábí karosářské díly, jež z 90 procent míří do zahraničí. Naopak nejvýraznější pokles produkce v souvislosti s recesí a růstem kurzu koruny zaznamenaly firmy TRW-DAS, JIP-Papírny Větřní a Kovosvit. Největším zaměstnavatelem v Jihočeském kraji je z tabulkových podniků společnost Robert Bosch, která zaměstnává 1858 osob. Druhé místo obsadila Gama Group se 1751 zaměstnanci a třetí Madeta, v níž pracuje 1732 lidí. Z hlediska čistého zisku vede žebříček JČE (559,590 milionu korun) a pořadí firem podle vytvořené přidané hodnoty vévodí Robert Bosch (1,654 miliardy korun). Tržby 20 největších jihočeských podniků, jejichž žebříček Buderio sestavilo už pošesté, loni činily 53,011 miliardy korun. Meziročně poklesly o 957 milionů korun. Souhrnný čistý zisk se snížil o 61 milionů na 2,152 miliardy korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio