Bílý slon 2010

23. květen 2011

V úterý 24. května v 11:55 hod proběhne v Kulturním středisku ve Štramberku slavnostní předání výročních cen soutěže o odchov a stavbu roku v českých a slovenských zoologických zahradách – Bílý slon 2010. Ceny jsou udělovány ve třech kategoriích „Odchovek roku“, „Expozice roku“ a „Přestavba roku“. Soutěž se koná již 16. rokem pod záštitou sdružení Česká zoo.

Ostravská zoologická zahrada se do soutěže přihlásila celkem se třemi odchovky a jednou novou expozicí. V kategorii „Odchovek roku“ je to odchov vzácných druhů ptáků z Červeného seznamu ohrožených druhů – papouška guarouby zlatého a husice modrokřídlé, a dále chovatelsky obtížný odchov dlaska východního. V případě guarouby a dlaska se jedná o ostravský prvoodchov, v případě husice o druhý odchov, ale první přirozený (tj. rodiči).

Letos poprvé usiluje Zoo Ostrava i o cenu v kategorii „Expozice roku“ s Voliérou ptáků Tibetu a Číny, prezentující krásnou, ale ohroženou přírodu této oblasti. Expozice sestává z pěti tematicky zaměřených voliér, z nichž dvě největší (první a poslední) jsou volně průchozí a umožňují tak zcela nerušený pohled na chovaná zvířata. Každá voliéra představuje jakási okénko do domoviny chovaných druhů ptáků. Návštěvník jakoby při průchodu expozicí pomyslně sestupoval z nejvyšších horských úbočí Himálaje až do nížin východní Číny. Každá z voliér je obývána ptačími druhy typickými pro danou oblast a nadmořskou výšku. Jedná se zejména o zástupce velmi zajímavé skupiny ptáků hrabavých (především bažantů).

Voliéry ptáků Tibetu a Číny

V minulosti již Zoo Ostrava získala ocenění, např. v roce 2002 to bylo první místo za odchov ryby hrotočelce prstenčitého, v roce 2009 třetí místo za odchov vzácného lemura Sclaterova.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio