Nová generace klezmerbandů

23. květen 2011

Slovo klezmer původně označovalo židovského hudebníka, jakého zachytil například muzikál Šumař na střeše.

Základnou židovského šumaře byl shtetl, tedy židovská osada, zpravidla v Polsku, Bělorusku, na Ukrajině i dalších místech východní Evropy. I když kontinuitu této kultury drasticky přeťal holocaust, před dvaceti lety se ji podařilo vzkřísit newyorské skupině Klezmatic - a od té doby prošel žánr zvaný klezmer řadou nečekaných proměn. Některé z nových tváří vám představí Petr Dorůžka v Čajovně 30. května.

Daniel Kahn, původem z Detroitu, je mistrem v politické nekorektnosti, což skvěle dokumentuje i název jeho předposledního alba Partisans & Parasites. Svoji skupinu Painted Bird, pojmenovanou podle kontroverzní knihy polsko-amerického autora Jerzy Kosińského, založil v Berlíně, videoklip k jeho poslednímu albu můžete vidět zde.

Skupina Kabbalah pochází z Marseille a svůj styl nazývá Yiddish Dada, podle jazyka jiddiš, jímž se v židovských osadách mluvilo. A zatímco jejich velmi progresivní zvuk otevírá výhled do budoucnosti, Amsterdam Klezmer Band má naopak blíže ke kořenům, především díky svému zpěvákovi, jímž je Alec Kopyt. Ten pochází z černomořského přístavu Oděsy, nějakou dobu žil v Izraeli, své vůbec první album natočil v Praze a zpívá především v ruštině. Yiddish Twist Orchestra z Londýna svůj kuriozní název zdůvodňují teorií, že předchůdcem twistové módy byla židovská fuze zvaná "der shvitz". Živé provedení slavné muzikálové melodie Bei Mir Bistu Shein najdete zde.

02344528.jpeg

Jako bonus v pořadu zazní i hudba izraelské rodinné kapely Alayev Family, ve velmi sofistikované produkci Tamira Muskata, známého z projektů Balkan Beat Box či Gogol Bordello.

02344530.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.