Petice zachránila unikátní dub na Lázních svaté Markéty v Prachaticích

25. květen 2011

Projektanti vyslyšeli námitky obyvatel Lázní svaté Markéty a na okraji Prachatic ponechají stát dub pyramidální a dalších sedm stromů.

Čtyři stovky podpisů za zachování vzrostlých stromů včetně unikátního exempláře - stotřicetiletého dubu, který se stal symbolem petice občanů, tak přinesly až nečekaný úspěch. Původně totiž mělo stavbě hotelu s kongresovým sálem a aquaparkem ustoupit 24 stromů.

Vedoucí odboru životního prostředí na prachatické radnici Marie Peřinková upřesnila, že zlom přinesla schůzka zástupců občanské iniciativy a města se zástupci investora: „Řešení spočívá v pootočení celého objektu, posunutí po svahu zhruba o šest metrů a vyvýšení nad terén o jeden metr. Je to velmi pozitivní zpráva, že se podařilo nalézt řešení, ke kterému byl zejména zástupce investora od počátku velmi skeptický. Potvrdilo se, že projektanti skutečně řešení hledali a to tak dlouho, až ho našli.“

Hledání východiska mezi stavbu a zachováním vzrostlých stromů na Lázních svaté Markéty přineslo zpoždění přípravných prací. V areálu bývalých prachatických lázní se tak nezačne stavět letos, ale až příští rok na jaře.

autor: Václav Malina
Spustit audio