Bakteriální „kafaři“

25. květen 2011
Monitor

Nově objevená bakterie získává energii z kofeinu. Její objev by mohl zlepšit výrobu některých léků stejně jako kávy bez kofeinu.

Kmen bakterií Pseudomonas putida CBB5, které rozkládají alkaloid kofein, izolovali vědci z Iowské univerzity. Molekuly kofeinu jsou složené z atomů uhlíku, dusíku, vodíku a kyslíku. Každá z nich obsahuje tři methylové skupiny, které bakterie dokážou odštěpovat procesem N-demethylace. Konečným produktem štěpení kofeinových molekul je oxid uhličitý a čpavek. Objev bakterie, která dokáže žít a rozmnožovat se jenom na kofeinu, není jen zajímavý, ale může mít i velmi praktické aplikace.

Sloučeniny, které vznikají během bakteriálního odbourávání kofeinu, jsou totiž přirozenými stavebními bloky léčiv, která se používají k léčbě astmatu, zlepšení oběhu krve a stabilizaci srdečních arytmií. Chemická syntéza těchto látek je obtížná. Vědcům se však podařilo identifikovat tři bakteriální enzymy, které se účastní N-demethylace, stejně jako geny, které kódují jejich vznik. Využití těchto enzymů by produkci farmaceuticky významných sloučenin mohlo usnadnit výrobu léků, a tím snížit jejich cenu. Další aplikace, která se nabízí, je nová metoda výroby bezkofeinové kávy a dalších nápojů, které kofein přirozeně obsahují.

Zdroj: American Society for Microbiology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.