Historický most v Písku se stal motivem zlaté mince ČNB

26. květen 2011

Česká národní banka vydala zlatou minci v nominální hodnotě pět tisíc korun s motivem gotického mostu v Písku. Je první z nového pětiletého cyklu, během něhož bude vydáno celkem deset mincí. Písecký kamenný most je nejstarší v republice a je technickou památku.

Mince z ryzího zlata jsou ve dvojí kvalitě, celkem bude vyrobeno 9,5 tisíce kusů. Prodejní cena se odvíjí od ceny zlata, v současné době je to kolem 14 tisíc korun. Autorem výtvarného návrhu mince s píseckým mostem je akademický sochař Zbyněk Fojtů.

Jak Fojtů řekl, dělá většinou dva návrhy: „Na soutěž jsem připravil dva návrhy a jeden vyhrál. Jsem rád, že to takto dopadlo. Chtěl jsem, aby tam byl základní pohled, nejvíce mi vyhovoval mírný nadhled, který je i na minci ztvárněný. Detaily z nadhledu nejsou moc vidět, proto jsem na druhé straně využil sochu Jana Nepomuckého, která je údajně nejstarší ze čtyř sousoší. Hlavně je patronem mostů, má to takovou symboliku. Detaily jsou znázorněny na přední straně - sedm oblouků, ledolamy, pilíře i čtyři sousoší.“

Během příštích deseti let se na zlatých mincích objeví ještě dva další jihočeské mosty - a sice lenorský a žďákovský.

Spustit audio