Zpěváček roku 2011

25. březen 2015

V březnu a dubnu probíhala regionální kola celostátní soutěže dětí ve zpěvu lidových písní ve 13 národopisných oblastech Čech, Moravy a Slezska.

Mladí zpěváci a zpěvačky předvedli velice kvalitní pěvecké výkony, které byly oceněny odbornými porotami. Do finále soutěže Zpěváček 2011, kterou pořádá Folklorní sdružení České republiky, postoupilo celkem 50 dětí. Finále se konalo ve dnech 13. – 15. května ve Velkých Losinách.

„Soutěž má velmi vysokou úroveň a její vítězové jsou systematicky přizváváni ke spolupráci s Brněnským rozhlasovým orchestrem lidových nástrojů. Ve Velkých Losinách – obrazně řečeno – vyrůstají nástupci legend českého, moravského i slezského folkloru. A to je velmi dobře,“ říká primáš BROLNu František Černý, „protože lidové písničky patří k těm nejcennějším pokladům duchovní kultury, které máme.“

Koncertem Květnová fontána folkloru slavnostně zahájil toto finále v pátek večer 13. května Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů se svými sólisty. Hostem večera byl slovenský houslista a primáš OLUNu Miroslav Dudík.

V sobotu 14. května v obci pod Hrubým Jeseníkem doprovázel BROLN spolu s Lidovou muzikou souboru Gaudeamus 50 mladých zpěváků. Do nedělního finále se probojovalo 20 finalistů. Z nich zazpívala nejlépe a stala se zlatým Zpěváčkem 2011 Lucie Rybnikářová z Hluku. Stříbrného Zpěváčka si vyzpívali Sára Kokešová z Kozlovic a Patrik Hradecký z Domažlic. Převahu děvčat v letošním finále potvrdilo i umístění na třetí pozici – bronzovými Zpěváčky se staly Tereza Kachlová z Bohumína a Klára Papřoková z Frýdku-Místku.

Prestižní putovní Cenu Jaroslava Juráška, udělovanou Folklorním sdružením ČR za výjimečný interpretační výkon, získala Zdeňka Řehoutová z Besednic.

autor: Kateřina Kovaříková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka