27. května 2011

27. květen 2011

Aurelio Martinez - Laru Beya

Zpěvák a písničkář Aurelio Martinez pochází ze středoamerického Hondurasu a etnicky patří k národu Garifuna, který má velmi zajímavou historii. Předkové dnešních Garifunů připluli do Karibského moře nedobrovolně z Afriky na španělských otrokářských lodích, které roku 1635 ztroskotaly u pobřeží vulkanického ostrova Svatý Vincent. Ti, jimž se podařilo zachránit se na pevnině, se pak smísili s místními karibskými Indiány, a podařilo se jim uchovat si svobodu, i když za ni zaplatili deportací na středoamerickou pevninu. Jejich potomci dnes žijí v Hondurasu, Guatemale i v dalším středoamerickém státě, Belize, a jejich hudba byla roku 2001 zařazena UNESCem na seznam Nehmotného bohatství lidstva. Aurelio Martinez, jehož album Laru Beya budeme v dnešní Mosaice poslouchat, je dnes nejsledovanější osobností tohoto žánru.

Ineweyu

Laru Beya

Aurelio Martinez natáčel své album Laru Beya zčásti v Dakaru, hlavním městě Senegalu, pod producentským dohledem Youssou N'Doura, což je dnes jeden z nejvýznamnějších afrických umělců, který se k Martinezovi připojí ve zpěvu ve skladbě “Lubara Wanwa.” Ta je o námořníkovi, vracejícím se domů, který zjišťuje, že se jeho manželce právě narodilo dítě, které ale velmi pravděpodobně není jeho.

Lubara Wanwa

Yange

Město Dakar, kde vzniklo album Laru Beya, patří mezi nevýznamnější africké hudební metropole: před padesáti lety ve zdejších klubech hrály sofistikované taneční kapely čerpající z kubánských rytmů, dnes je v popředí mladá generace senegalských rappperů. V následující nahrávce Aurelia Martineze uslyšíme obojí, hostuje v ní veteránský Orchestra Baobab i mladí rappeři Sen Kumpé.

Bisien Nu

Nuwaruguma

Mayahuaba

Wéibayuwa

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Aurelio Martinez

Spustit audio