Velká Dobrá u Kladna odmítá linku na likvidaci pneumatik

27. květen 2011

Velká Dobrá na Kladensku žije protesty proti lince na likvidaci odpadů. Ta by měla vzniknout ve zdejší průmyslové zóně v blízkosti rychlostní komunikace R6. Velkodoberští obyvatelé už absolvovali první část veřejného projednání k posouzení vlivu tohoto zařízení na životní prostředí.

Linku na likvidaci pneumatik chce ve Velké Dobré zprovoznit Karel Prokeš. Snažil se přítomné přesvědčit, že nejde o spalovnu, ale o moderní technologii. "Ten proces probíhá ve vakuu, takže nedochází k žádném spalování žádnému hoření."

Vše je řízené počítačem a tak kromě možného zápachu vyvstaly obavy ze selhání systému a úniku škodlivých látek. Konstruktér linky Jiří Hermann ale jakékoli selhání odmítl, "Když selžou klapky a počítač, tak si hodím kšandu, to není možné."

Většina lidí na jednání přišla s tím, že linku zkrátka v obci nechce a investoři neměli sílu je přesvědčit o její prospěšnosti. S argumenty proti lince přišla ale i občanské sdružení Arnika a její specialista Jindřich Petrlík. "Nedoložili pořádně měření všech škodlivých látek, které z toho zařízení můžou vystupovat, pak tam chybí celkově emise persistentních organických látek, to jsou látky jako dioxiny, které jsou nebezpečné už ve stopových množstvích."

Na zařízení, které ve vakuu likviduje pneumatiky, napsala posudek Pavla Žídková. Ta projekt spíš bránila a vysvětluje proč. "Když jsem se seznámila s tím projektem, částečně jsem ho viděla tak jak je sestavený, tak se jedná o malý rozsah projektu, který opravdu nevidím jako problematický. Pokud by čirou náhodou došlo k tomu, že některé limity budou překročeny, tak nevidím jako problematické jeho odstavení a demontáž."

Jednání ovládaly emoce a chvíli to i vypadalo, že se vše změní v politický mítink. Obyvatele totiž přišel podpořit i senátor Jiří Dienstbier i náměstek středočeského hejtmana Marcel Hrabě, který se jménem kraje vyslovil takto: "Nesouhlasíme se závěry posudku a v žádném případě nesouhlasíme s výstavbou spalovny v této lokalitě."

Lidé nakonec odcházeli s pocity, že nedostali odpovědi na všechny otázky a že na jednání se probíraly věci, které tam nepatřily. Výsledný dojem: chaos.

Veřejné projednání o lince na likvidaci odpadů bude pokračovat 31. května. A Karel Prokeš i přes masivní protesty hodlá za svůj projekt dál bojovat.

autor: Jana Káninská
Spustit audio