Čápi a výři letos obsadili nejméně hnízd za poslední desetiletí

30. květen 2011

Plzeňští ornitologové a ochránci zvířat hlásí nejmenší obsazenost hnízdišť čápů a výrů za posledních deset let. Důvodem je rušení ptáků sedících na vejcích zejména těžkou dopravou dřeva. Z pravidelně sledovaných jedenácti hnízdišť výrů jsou obsazena pouze dvě, z kontrolovaných hnízd čápů také dvě.


V Kladrubech u Stříbra je čapí hnízdo opuštěné, bez mláďat i dospělých ptáků. Dlouhodobě bylo přitom obsazeno celým párem. Vinou nekoordinované těžby polomů a nepovoleným pohybem vozů po nedaleké cestě docházelo k neustálému rušení ptáků sedících na vejcích. Podobné důvody "vyprázdnily" opravené hnízdo v Krasíkově na Tachovsku u potoku Hadovka. Bez páru i mláďat je opravené hnízdo v Hubenově na severu Plzeňska, kde ale zřejmě situaci způsobili predátoři.


V nedalekém Městě Touškově je naopak lokalita obsazena celým párem s nejméně třemi mláďaty. Soukromý vlastník lesa tam bere ohledy na živočichy, ale také důrazně vyžaduje zachování klidového režimu v lokalitě po celou dobu hnízdění. Po dlouhé době opět obsazené hnízdo, daleko od lidí a pro lesní techniku zatím v nepřístupném terénu, je v Bezemíně na Tachovsku.

Z pravidelně sledovaných 11 hnízdišť výrů velkých je obsazené pouze hnízdo u Plzně s jedním mládětem a dvě jsou na stromovém hnízdě u Staňkova na Domažlicku.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio