Pražský magistrát začal o víkendu s demolicí zimního stadionu Štvanice!

30. květen 2011

Vznikl v roce 1932 jako první umělá ledová plocha v zemi. Na jeho kluzišti se konala čtyři hokejová mistrovství světa. Právem o něm tedy můžeme mluvit jako o kolébce tohoto sportu v České republice. V roce 2000 se stal dokonce kulturní památkou. Jeho příběh má ale v velmi smutný konec. Svých 80. narozenin už se jako celek nedožije. Rozhodnutí úřadů posílají kvůli havarijnímu stavu dřevěnou konstrukci objektu k zemi. Ano, správně hádáte, že je řeč o zimním stadionu Štvanice, jehož demolice začala o víkendu.

Na jeho kluzišti vyrostla řada hokejových i krasobruslařských generací. Teď ale příběh zimního stadionu Štvanice končí. Už v ledna musel být kvůli havarijnímu stavu veřejnosti uzavřen. A o víkendu začala demolice jeho konstrukce. Takový osud slavné haly zasáhl například českého hokejového reprezentanta Karlu Guta. Se svými pocity se svěřil České televizi. "Jednak jsem tam prožil moje nejlepší hokejová léta, ale to není důležité. Rozhodující je, že Štvanice je z pohledu toho historického, nesmírná památka," říká Karel Gut.

Podle Terezy Krásenské, mluvčí pražského magistrátu, který je vlastníkem objektu, byla demolice, o které rozhodl stavební úřad sedmé městské části, už neodkladným krokem. Podle posudku hrozí zřícení konstrukce jako celku a stavba bezprostředně ohrožuje zdraví a životy osob, zabezpečovací práce nelze provést bezpečně. Prostor kolem stadionu je v tuto chvíli uzavřen, z bezpečnostních důvodů nelze dovolit nikomu vstup," zdůrazňuje Krásenská. "Jen chci upozornit na to, že jde o odstranění dřevěné konstrukce. Vše, co bylo postaveno z betonu nebo z cihel zůstává," říká.

To znamená, že se nebourá ani Fuchsova kavárna nebo kluziště. Areál ale zůstane veřejnosti i nadále uzavřený, a to vzhledem k bezpečnostním podmínkám. Chátrání zimního stadionu ale bude mít možná dohru i u soudu. Pražský magistrát sice pronajímal areál soukromému subjektu, za jeho kritický stav ale také nese podle ministerstva kultury zodpovědnost. Pro Českou televizi se tak vyjádřil mluvčí resortu Stanislav Brunclík: "Je naprosto evidentní, že došlo k selhání majitele té kulturní památky. Pakliže to nechal dojít do stavu, kdy ta kulturní památka se musí zbourat, tak je to jednoznačné selhání vlastníka."

Jaký bude další osud tohoto místa zatím ale jasné není. Radní hlavního města Aleksandra Udženija by ráda stadion obnovila a v jeho areálu vybudovala i síň slávy českého hokeje a ledních sportů. To vše je ale otázkou dalších jednání. Jedinou jistotou je v současné chvíli to, že do 20 dnů nezbude z dřevěné konstrukce zimního stadionu Štvanice vůbec nic.

0:00
/
0:00
Spustit audio