Polární moře bohatší tropů

31. květen 2011

Souostroví Jižní Georgie leží „co by kamenem dohodil“ od Antarktického poloostrova. Přesto hostí moře kolem ostrovů faunu, jež bohatstvím druhů překonává nejeden tropický ráj.

Galapážské ostrovy prosluly už v Darwinových časech úžasným bohatstvím živočišných druhů nejen na souši, ale i pod mořskou hladinou. Tým vědců z British Antarctic Survey shrnul ve studii publikované v časopise PLoS ONE výsledky 130 let výzkumu biodiverzity ostrovů Jižní Georgie. Zjistili, že tato na první pohled nehostinná polární výspa svým bohatstvím mořských živočichů Galapágy předčí. Z hlediska biodiverzity mořské fauny je Jižní Georgie nejbohatším souostrovím jižních moří.

Vedle velkého bohatství druhů ryb objevili přírodovědci ve vodách Jižní Georgie i četné bezobratlé živočichy, například korýše, kroužkovce, měkkýše, žahavce nebo ježovky. Mnozí z těchto živočichů nejsou známi z jiných oblastí světa a jsou jihogeorgijskými endemity. Celkem vědci našli u Jižní Georgie 1445 živočišných druhů náležejících do 436 čeledí, 51 tříd a 22 kmenů. Třetina živočichů byla pozorována za 130 let bádání jen jednou. A plných 85 % živočichů nebylo spatřeno více než desetkrát.

Výzkum života v jižním polárním moři

Tým vedený Oliverem Hoggem se nespokojil s pouhou inventurou živočichů kolem ostrovů Jižní Georgie. Vědci pečlivě zmapovali i životní podmínky, jaké v jednotlivých lokalitách panují. Povrchové vody u břehů Jižní Georgie se ohřívají rekordním tempem. Životní podmínky v moři se rychle mění. Hogg a jeho spolupracovníci doufají, že důkladná inventura jihogeorgijského vodního života poskytne informace potřebné pro vytipování nejohroženějších druhů a stane se základem pro opatření, jež by zabránila jejich vymírání.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.