Pastva v Troji

1. červen 2011

Chráněná území Havránka, Salabka a Podhoří hostí třicetihlavé stádo ovcí a koz.

Když jsme v roce 2000 poprvé začali v Botanické zahradě vypásat chráněná území, která máme ve správě, věděli jsme, že se první viditelné výsledky mohou dostavit nejdříve po 15, spíše však až po 20 letech. Zdálo se to nekonečně daleko. Ale už jsme za polovinou – letos se již podvanácté při toulkách přírodním areálem Botanické zahrady setkáte s třicetihlavým pasoucím se stádem ovcí a koz. A to přibližně v těchto termínech (data jsou pouze orientační, délka pastvy je závislá na úživnosti dané lokality v daném roce):

8. – 22. 6. Pustá vinice (součást přírodní památky Havránka)

22. 6. – 6. 7. Salabka

6. – 16. 7. Podhoří

V současné době je trendem ochrany přírody tzv. aktivní péče o chráněná území a pastva k nim patří. Vegetaci pobyt stáda prospěje daleko více než třeba sekání křovinořezem. Zvířata okoušou vřesy a rostliny mezi nimi a svými kopýtky rozruší travní drn. Pastvou se každoročně likvidují náletové keře a stará tráva, která by se jinak musela obtížně kosit. Pastva umožňuje i rozvoj nízkých, dříve zastíněných druhů rostlin a podporuje zejména u trav růst do šířky, a tím snížení množství míst bez vegetace.

Prosíme vás, abyste v době pastvy nevstupovali za elektrické ohradníky, měli své psy uvázané na vodítku a nekrmili zvířata (pokud jim chcete donést tvrdé pečivo, odevzdejte ho pastevci).

autor: Botanická zahrada hl. m. Prahy
Spustit audio