Dva paraziti se spikli proti mořským savcům

2. červen 2011

Tuleni, mořské vydry a kytovci trpí kočičími parazity. A naneštěstí nejen jimi. Zkoumání uhynulých zvířat ukazuje, že proti mořským savcům ze severozápadního Pacifiku se „spikly” dva různé druhy suchozemských parazitů.

První z nich, parazit svalovka Sarcocystis neurona, je na severozápadním pobřeží nečekaným nováčkem. Do oblasti jej zřejmě zavlekly vačice, které pocházejí z Kalifornie a postupně rozšiřují areál svého výskytu. Mořští savci se svalovkou mohou nakazit z trusu vačic, který deště spláchnou do pobřežních vod. V nich parazit kontaminuje měkkýše a další živočichy, kterými se mořští savci živí. Ze stejné skupiny parazitů jako svalovka pochází i druhý parazit, kterého vědci našli v uhynulých mořských savcích. Toxoplasma gondi je dobře známá jako parazit přenášený kočkami, který napadá i člověka. Na severozápadním pobřeží Pacifiku se vyskytuje řadu let a v roce 1995 vyvolal epidemii toxoplazmózy u lidí. Do vody se zřejmě dostává podobným způsobem jako svalovka.

Infekce mořských savců oběma parazity zřejmě představuje dobře skrytý, ale o to závažnější problém. Vědci z National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) hledali parazity ve tkáních 151 mořských savců, kteří uhynuli v letech 2004 až 2009. Mezi nimi byly různé druhy tuleňů a lachtanů, mořské vydry, delfíni sviňuchy a tři druhy velryb. Dalších 10 zkoumaných lachtanů, kteří museli být utraceni kvůli ochraně rybích sádek, představovalo zdravý kontrolní vzorek. A jak vypadaly výsledky? Jedním slovem - špatně. Z celkového počtu 161 zvířat bylo nakaženo 149. 32 z nich v obě mělo „kočičího” parazita Toxoplasma gondi, 37 zvířat bylo infikováno svalovkou a 62 zvířat neslo oba druhy parazitů. Mezi nimi byli i na pohled zdraví utracení lachtani. Zbývajících 16 zvířat mělo různé jiné druhy parazitů včetně zcela neznámých.

Logo

Závažné je zjištění, že dvojitá infekce svalovkou a toxoplazmou je závažnější než infekce jedním druhem parazita. U moha zvířat nakažených oběma parazity vědci našli známky zánětu mozku, který mohl být primární příčinou úhynu. Zvláště zranitelní jsou jedinci se slabší imunitou, např. velmi malá mláďata a kojící samice. Svalovka a toxoplazma jsou si blízce příbuzné. Obvykle platí, že infekce jedním druhem parazita zvýší imunitu proti jeho příbuzným druhům. Naneštěstí zrovna u ohrožených mořských savců se zřejmě děje pravý opak.

PLoS Neglected Tropical Diseases

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.